Домашната ракия на война с нелегалните казани
Секция: Анализи
09 Ноември 2015 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Домашната ракия на война с нелегалните казани Промени в закона за акцизите ще борят сивия сектор в алкохолната индустрия

/КРОСС/ Дойде време домашната ракия, която всеки от нас вари в двора си на есен, да бъде защитена от държавата. Именно това целят промени, които се гласуваха на второ четене в края на изминалата седмица.

В дългосрочен план те ще имат две отражения - едното е повишаване на приходите в хазната с над 185 млн. лв. годишно, а другото е - по-засилен контрол на качеството на ракията, която се продава масово по пазари, гаражи и край пътищата в пластмасови туби с надписи - „домашна".

Именно за да се разграничи нелегалното промишлено производство на ракия от реалното варене за собствена консумация, се налага внасянето на поредни промени в закона. Така например, вдига се почти двойно акцизната ставка за казани с обеми над 500 литра и се въвежда график за варене - от 1 юли до 31 декември. Тогава е времето за зреене, беритба и ферментация на всички плодове, които се влагат в производството на истинска ракия. Над 2000 са обаче нелегалните казанджийници, които работят целогодишно и бълват тонове алкохол, чието качество и количество не може да бъде контролирано. През останалото време от годината те влагат компоти или битова химия, крайният продукт, от които е дори опасен за човешкото здраве.

Промените засягат основно така наречените „Специализирани малки обекти за дестилиране" - казани с обеми на варене над 500 литра, които произвеждат ракия в промишлени количества, предназначени за нелегална продажба в пластмасови туби и наливни дамаджани по кръчми, край пазари и пътища и др. Обикновено един човек или фирма държи по 5-6 такива обекти, които бълват сериозни количества нелегален алкохол годишно, коментира Емил Димитров - Ревизоро, който внесе промяната в Закона за акцизите. Данните сочат, че 50% от производството на алкохол в България се държи именно от такива производители в сивия сектор, което ощетява приходите за народа с близо 200 млн. лв.

Промяната цели да затрудни нелегалното производство и извади на светло поне малка част от тези 2000 казанджийници. Категорично всеки, който вари за собствена консумация до 500 литра ракия с едно зареждане и не лъже в количествата, може да бъде спокоен, че промените няма на засегнат неговата домашна ракия, коментира Ревизоро.