БСП към М.Стоянова: Изпълнете решението на парламента - да влезе в дневния ред на НС прогресивното подоходно облагане
Секция: ПОЛИТИКА
09 Ноември 2015 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП към М.Стоянова: Изпълнете решението на парламента - да влезе в дневния ред на НС прогресивното подоходно облагане

/КРОСС/„Категорично възразяваме срещу невключването в дневния ред на разглеждането за първо гласуване на внесените от народните представители от ПГ на БСП лява България законопроекти за изменение и допълнение на Закона за данъците на физическите лица и Закона за данъка на добавената стойност". Това заявяват депутатите от левицата Румен Гечев, Георги Търновалийски и Димитър Горов- членове на Комисията по бюджет и финанси в НС в писмо до председателя й Менда Стоянова. Те настояват двата закона да бъдат включени в дневния ред, заедно с всички останали законопроекти, уреждащи материя, една и съща с тази на ЗИД на Закона за корпоративното подоходно облагане, чието обсъждане в пленарна зала народните представители отложиха миналата седмица. Те подчертават, че има нарушение на чл. 78 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание - както от Комисията по бюджет и финанси, така и в пленарна зала. „Настояваме и разчитаме, че като председател на Комисията по бюджет и финанси, в рамките на следващите дни, ще вземете необходимите мерки за осигуряване на възможността народните представители да изпълнят взетото от тях решение и да обсъдят на първо гласуване ЗИД на Закона за корпоративното подоходно облагане като точка първа/втора от програмата за работата на Народното събрание за тази седмица", допълват още народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Пълният текст на писмото:

ДО

Г-ЖА МЕНДА СТОЯНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

ОТНОСНО: дневен ред на заседанието (извънредно) на Комисията по бюджет и финанси, вторник, 10.11.2015 г., 11:00 ч. и обезпечаване изпълнението на взетото от народните представители в пленарна зала на 05.11.2015 г. решение за „отлагане разглеждането на точката - Закон за корпоративното подоходно облагане, като следващата седмица като точки едно и две да се гледат данъчните закони".

Уважаема г-жо Стоянова,
Обръщаме се към Вас по повод на насроченото за 10.11.2015 г., вторник, 11:00 ч. извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси (Комисията). В частност - по повод обявения от Вас дневен ред на това заседание.
От съобщението за дневния ред за извънредното заседание с изненада констатираме факта, че освен разглеждането на Законопроекта за счетоводството, в дневния ред е „включен" за първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси (№ 554-01-273, Станислав Иванов и гр.н.пр., 06.11.2015 г.).
В тази връзка, категорично възразяваме срещу невключването в дневния ред на разглеждането за първо гласуване на внесените от народните представители от ПГ „БСП лява България" законопроекти за изменение и допълнение на ЗДДФЛ и на ЗДДС. Ведно с всички останали законопроекти, уреждащи материя, една и съща с уредената от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО), вх. № 502-01-84, внесен от Министерски съвет на 13.10.2015 г., чието обсъждане в пленарна зала народните представители отложиха миналата седмица, 05.11.2015 г.
Според нас, има нарушение на чл. 78 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание - както от Комисията по бюджет и финанси, така и в пленарна зала.

Уважаема г-жо Стоянова,
В контекста на посоченото до тук, и като още един път възразяваме срещу „определянето" на дневния ред на извънредното заседание на Комисията по бюджет и финанси за 10.11.2015 г., но разчитайки на Вашето разбиране и своевременност и компетентност на действия и поведение, с настоящото:
1. Настояваме в дневния ред на извънредното заседание за 10.11.2015 г. да бъде включено обсъждането на всички законопроекти, уреждащи една и съща материя с уредената от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, вх. № 502-01-84/13.10.2015 г.
2. Настояваме и разчитаме, че като Председател на Комисията по бюджет и финанси в рамките на следващите дни ще вземете необходимите мерки за осигуряване на възможността народните представители да изпълнят взетото от тях решение и да обсъдят на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, вх. № 502-01-84/13.10.2015 г. като точка първа/втора от програмата за работата на Народното събрание за тази седмица.