Лариса Гергиева: Имате великолепни млади гласове
Секция: КУЛТУРА
10 Ноември 2015 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лариса Гергиева: Имате великолепни млади гласове

/КРОСС/ Майсторският клас на Лариса Гергиева, директор на Академията за млади оперни певци при Мариинския театър в Санкт Петербург, започна днес в Софийската опера с прослушване на кандидатите. Двайсет от тях бяха одобрени лично от нея и тя изрази съжаление, че няма възможност да работи с всички, пожелали да участват в класа. „Те всички са много добри. Впечатлена съм, че познават руския репертоар, и то не само Чайковски и Рахманинов, но и Глинка. Правят ми впечатление и отличните вокални качества на младите български таланти, които се явиха на прослушването. Някои от тях са едва на по 20-22 години. Очевидно традицията на отличните български гласове - най-вече баси и сопрани, е жива", каза Гергиева.

Сестрата на прочутия оперен диригент Валерий Гергиев сподели, че е за първи път в София и в Софийската опера, макар и да познава лично много от прославените в близкото минало български изпълнители. „Срещала съм се неведнъж с Гена Димитрова, спомням си и последното й гостуване в Санкт Петербург в състава на журито на Международния конкурс за млади оперни певци „Римски-Корсаков" през 2004 г. Тя имаше планове за ново гостуване при нас, но уви, отиде си от този свят скоро след това. Познавам лично и Райна Кабаиванска и други от най-големите ви имена в операта".

Лариса Гергиева ще работи с участниците в майсторския й клас до 13 ноември. Концертът на нейните ученици със специалното участие на звездите на Мариинския театър Наталия Павлова и Юлия Маточкина ще бъде на 14 ноември, под диригентството на Стефан Линев, с оркестъра на Софийската опера и балет.

Роденото в Казан младо сопрано Наталия Павлова също е за първи път в България и се вълнува от срещата си с българската публика. Пяла е на двете нови сцени на прочутия Мариински театър, но едва неотдавна е гастролирала на най-старата и най-авторитетната от тях, като Царица Милитриса в „Приказки за цар Салтан" от Римски-Корсаков.