Не, няма да отнемаме най-милото на българина - да си вари ракия
Секция: Коментари
12 Ноември 2015 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не, няма да отнемаме най-милото на българина - да си вари ракия

/КРОСС/ Не, няма да отнемаме най-милото на българина и никой няма да отнема възможността на хората да си варят ракия за лично ползване.

Това каза в сутрешния блок на БТВ Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Собственици на ракиени казани в Хасковско започнаха подписка срещу готвените законови промени. Те протестират срещу ограничението ракия да се вари само 6 месеца в годината и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

Десетки казанджии се събраха тази сутрин на предупредителен протест в Хасково и започнаха подписка, която ще бъде изпратена в парламента. Според тях готвените ограничения ще доведат до разцвет на сивия сектор и увеличаване на броя на нелегалните казани, както и самоделните. Промените се правят в полза на големите корпорации и заводи, които искат да продават спирт и да затрият домашната ракия в името на огромните си печалби, заявиха казанджиите. Ограниченията ги обричат на фалит, защото през 6-те месеца, в които няма да работят няма да има как да плащат осигуровките си и ще са лишени от всякакви доходи. Като следваща стъпка те планират да излеят джибрите на жълтите павета.

Промените в закона вече ще засягат всички видове казани, които са над 500 литра - досега границата беше от 1000 литра нагоре. Всички хора, които имат казани до 500 литра си остават на стария режим. Също така предложението за функционирането на места с казани над 500 литра да е от 1 юли до 31 декември е за да може контрола върху извършването на тази дейност да е по-лесен.

Все пак извън този период като цяло няма суровина за варенето на ракия на тези места и ако те все пак те извършват дейност смятам, че контролиращите органи трябва да им обърнат по-специално внимание. В този период от юли до декември всички места с казани над 500 литра ще могат да работят свободно, а през останалото време те пак ще могат да извършват дейност, но ще трябва да подават уведомление за това до съответните митнически и контролиращи органи, уточни Радослав Радев.

Причината за новите мерки и контрол е, защото голяма част от така наречените малки обекти, които обаче са с казани над 500 литра, те извършват дейност, но реално не я отчитат пред държавата и не плашат дължимия акциз на държавата и промените целят засилването на контрола върху такива обекти, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара.