/КРОСС/Противопожарните служби в страната започват засилени проверки на ресторанти, механи и нощни клубове.
Ще се следи най-вече за създадената организация за пожарна безопасност и осигуряването на условия за успешна евакуация при възникване на извънредна ситуация.
Проверките са във връзка с предстоящите студентски празник, Коледа и Нова година, когато заведенията са най-посещавани.
Освен два изхода и схема за евакуация, заведенията трябва да имат системи за пожароизвестяване, пожарни кранове и вентилация, която служи за отделяне на дим и топлина в случай на пожар.
За ресторантите, които работят от скоро не е трудно да изпълнят изискванията. Проблеми обаче срещат тези, които са от дълго време. Най-често те не могат да осигурят втори изход или тойне отговаря напълно на изискванията за авариен изход.
Струпани материали пред някои от изходите, неработещо евакуационно осветление и недостатъчен брой пожарогасители са сред най-честите нарушения, които откриват от пожарните служби.
Съветите на специалистите са при посещението на заведения, клиентите задължително трябва да разгледат схемите за евакуация. Най-важно е при възникване на инцидент, да се запази самообладание.
Проверките на заведенията ще продължат и след празниците.