Проф. Любен Тотев е преизбран за ректор на МГУ „Св. Иван Рилски"
Секция: Наука
19 Ноември 2015 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Любен Тотев е преизбран за ректор на МГУ „Св. Иван Рилски"

/КРОСС/Проф. Любен Тотев бе преизбран за Ректор на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" за нов четиригодишен мандат. Това се случи на Общото събрание на минно-геоложката Алма Матер в понеделник вечер. Проф. Тотев получи висока оценка за свършеното в Мандат 2011-2015 г. и прие гласуваното му доверие от академичната общност на университета за нов мандат.

„Благодаря на всички колеги, преподаватели, студенти и служители за тяхната подкрепа и доверие. Успехът от предишните 4 години е споделен с всички, защото ние заедно работим за повишаване качеството и стандарта на обучение в МГУ „Св. Иван Рилски". През следващите четири години нашите приоритети са: изграждане на адекватна на изискванията образователна система; изграждане на модерни научни инфраструктури; ефективно насочване и привличане на финансиране; приоритизиране на научното познание по области. Не на последно място - искам да превърнем МГУ „Св. Иван Рилски" в желан от младите модерен университет в България."- каза проф. Любен Тотев при представяне на своята визия и платформа за управление.

В програмата на проф. Тотев за мандат 2015-2019 г. основен момент е превръщането на МГУ „Св. Иван Рилски" от специализиран университет в елитен изследователски университет. Тази стратегическа цел ще доведе до повишено развитие на научна дейност и по-голямо финансиране. Тя ще бъде съчетана с трите основни критерии от Правилника на Министерството на образованието и науката - научни резултати, научен капацитет, национална и международна разпознаваемост.

За постигането на тези цели е необходимо работа в 10 направления:

- Повишаване на качеството на обучение чрез въвеждане на информационни технологии в образователния процес и учебните лаборатории; нови методи на обучение; кариерно планиране и разширяване на възможностите за адаптивност на студентите. Повишаване качеството на практическото обучение.

- Успешна акредитация на университета за правото на обучение и по трите ОКС - бакалавър, магистър и доктор за всички специалности, осигуряваща най-висока акредитационна оценка.

- Стратегия и програма за създаване на нови специалности, съобразени с реалните потребности на бизнеса, както и с адекватни и съвременни учебни планове и програми.

- Модел на интеграционно сътрудничество със сродни университети, за да се повиши репутацията на МГУ „Св. Иван Рилски" и качеството на обучението е него. Насърчаване на студентската и преподавателска мобилност в т.ч. и коопериране между университети от Европейското образователно пространство с фокус върху студенти от балканските страни и страните от Азия. Създаване на предпоставки за Европейска акредитация на университета.

- Разширяване на възможностите на „Съвета на настоятелите" - съществува потенциал за подобрение на учебния процес и подготовката на кадри, които да са адекватни на изискванията на бизнеса за успешната им реализация. Също така да продължат да се привличат извънбюджетни средства за инфраструктурни подобрения (научна, сградна, лабораторна).
o Създаване на фонд рискови изследвания;
o Обособяване на целеви фондове за: издателска дейност; квалификация на кадрите; участието в научни форуми.

- Кадрови потенциал - привличане на способни преподаватели; повишаване на мотивацията на професорско-преподавателският състав на МГУ;

- Студенти, Студентски съвет - повишаване активността им в учебния процес и управлението на Университета в цялата пълнота на дейностите и съобразно гарантираните им права;

- Структура на МГУ - нужда от адекватни структурни промени, съобразни с обществено-икономическите условия и членството ни в Европейския съюз.

o Целта е ефективност на кадрите, подобрение на инфраструктурата и повишаване на качество на продуктите на МГУ на пазара на науката;

o Децентрализация на управленческата структура и обсъждане на възможности за въвеждане на бюджетната самостоятелност на основните звена

- Научно-изследователска дейност - продължаване на осигуряването на условия и среда тя да достигне нормите и критериите на ЕС, както и да отговори на потребностите на предприятията от отрасъла.

- Международна дейност - осигуряване на оптимални условия и насърчаване за участие в Европейски образователни програми; Използване предимството от членството на България в ЕС за съвместни проекти за обучение със страни от Югоизточна Европа, Русия и в др.; Стимулиране на участието на академичния състав в международни изследователски проекти и Европейско научно коопериране; приложение на актуализирана програма за научен обмен на докторанти и изследователи със страни от ЕС, Югоизточна Европа и др.
Постижения от Мандат 2011-2015 г.

Европейски проекти
- 7 проекта, финансирани от Европейски фондове на обща стойност 3 997 023 лв. Шест проекта са приключили успешно. В изпълнението им са участвали 124 преподаватели и 17 служители.
- Проекти по фонд Научни изследвания към МОН на стойност 582 537 лв.
- 287 договора за научни проекти, финансирани по линията на НИС и чрез МГУ „Инженеринг", както и проекти за научни изследвания по Наредба № 9, финансирани от МОН.

Управление
- Изградени системи за управление на качеството, системи за администриране на процесите и системи за информационно обслужване, в т.ч. Система за единно деловодно обслужване на документооборота в университета със сертификация по ISO.

Повишаване на ефективността на МГУ „Св. Иван Рилски"
- Актуализация на учебни планове и програми за бакалаври и магистри в зависимост от потребностите на бизнеса; издадени са учебни помагала и е закупена нова техника.

- Провеждане на допълнително обучение по математика, защото основната причина за отпадане на студентите още в I курс беше несправяне с материала по „Математика" поради незадоволителната подготовка получена от тях по тази дисциплина в средните училища.

- Прилагане на съвременни форми на преподаване: наред с интерактивни инструменти и методи, в МГУ „Св. Иван Рилски" се работи активно за внедряване на електронните форми на дистанционно обучение.

- Въвеждане на изнесено обучение в производствени условия - Примерите тук са от: Катедра "Електрификация на минното производство", която редовно провежда напълно изнесено обучение по дисциплината „Монтаж и експлоатация на електрически съоръжения"; Катедра „Машинознание" провежда практически обучения по дисциплините „Газова техника", „Горивна техника и технологии", „Технология на машиностроенето" и „Материалознание".

- Повишаване на мотивацията и образователното равнище на студентите - основна роля тук имат профилиращите катедри. Примерите до сега са: семинар на тема „Новости в светодиодното осветление"; организираната от катедра „Електрификация на минното производство" среща на студентите с представители на „ЧЕЗ България"; Посещение на шоурум на колела на фирма VAGO от студенти от катедра „Автоматизация на минното производство"; Провеждане на конференции и семинари по въпросите на софтуера и хардуера с отворен код, организирани съвместно от сдружението „Линукс за българи" и катедра „АМП".

- Обратна връзка от студентите за подобряване на преподавателската дейност: въведени са периодични анкети, касаещи учебните планове и програми, пазар на труда.

Научни публикации и практика
- Подобрение на активността на публикациите на академичния състав: от 2 публикации на преподавател за 6 години (доклад от предходната акредитация на МГУ) на по 7 публикации на преподавател за 4 години;
- Увеличи се броят на договорите за научно-приложна дейност на академичния състав и оттук на привлечените средства за Университета.

Повишаване компетенциите на преподавателския състав 
- Ръководители и студенти работят заедно по време на практическо обучение във фирмите от минерално-суровинния отрасъл;
- Преподавателите от МГУ извършват експертни разработки по екологични теми за минерално-суровинния отрасъл и много други;
- Обучения по чуждоезикови, информационни и комуникационни компетенции на преподавателите от МГУ.

Подобрения в лабораторната база
Лабораторната база е от стратегическо значение за практическата и научната ефективност на МГУ „Св. Иван Рилски". По-важните проекти за нейното подобрение са:

- Проект, чрез който МГУ „Св. Иван Рилски" се стреми да се превърне в Иновативен център за образование и изследвания в сферата на енергоспестяващите и зелените еко- технологии в минерално-суровинния и енергиен отрасъл
Обхват: закупуване и внедряване на 33 апарата на стойност 984 380 лв. (2013 г.)

- Дарение от „Асарел-Медет" АД на модерна прецизна геодезична апаратура на стойност 82 500 лв. (2015 г.)

- Надземна апаратура за газов анализ и опробване и газов хромограф на стойност ок. 90 000 лв. (2015 г.)

Практическо обучение
МГУ „Св. Иван Рилски" е един от малкото технически университети, запазили ефективно провеждано практическо обучение в базови предприятия. Практическото обучение се осъществява съгласно предварително утвърден график и в съответствие с утвърдените учебни планове.

Това е традиционна добра практика, чрез която Университет и минен бизнес си партнират успешно.

Реализация на завършилите студенти
Традиционно студентите на МГУ „Св. Иван Рилски" се реализират в дружествата от бранша. Най- много новозавършили специалисти се назначават в „Мини Марица-изток" ЕАД, „Асарел-Медет" АД, „Елаците-мед" АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч", „Метрополитен" АД, „Булгаргаз" ЕАД, „Овергаз Инк." АД, „Каолин" АД, „Евроалианс" АД и др.

Извън традиционните дружества специалисти от МГУ се реализират и в компании като СЖС, БТК, Булуок, Дайрект Петролиум, Айсин, Девико, Примагаз, Варна Про, Сандвик, Сайт груп, Данфус, Лукойл, Хюлет Пакард и много други.

В публикуваният миналата седмица Рейтинг на Министерство на образованието и науката, специалността „Машинно инженерство" на МГУ „Св. Иван Рилски" бе сред трите най-успешни висши училища по показател „средно месечен облагаем доход" на реализирани студенти. Завършилите тази специалност в МГУ имат средно месечен доход от 2421,09 лв. Пред тях са завършилите „Информатика и компютърни науки" в Софийски университет „Св. Климент Охридски" със 3046.5 лв. и випускниците от „Администрация и управление" на Американски университет в България с 2755.01 лв.

Научно-изследователска дейност
За периода 2011-2015 г. МГУ „Св. Иван Рилски" разви контакти с минните дружества и тези в газовия сектор. Основните партньори на Университета в тази насока са: „Асарел-Медет" АД; „Елаците мед" АД; „Минстрой Холдинг" АД; „Мини Марица изток" ЕАД; „Каолин" АД; „Горубсо-Мадан"; „Горубсо-Златоград" АД; „Асарел Инвестмънт" ЕАД; „Минпроект" ЕАД; „Метрополитен" ЕАД; „Евро Алианс Инженеринг"; „Джи Пи Груп" ООД; „Тотал България"; „Шел България ЕАД; „Аурубис България" АД; „Горубсо - Мадан" АД, "Горубсо - Златоград" АД; „Трейс Рисорсиз" ЕООД; АД, „Кай Майнинг" ЕООД; „БТ-Инженеринг" ЕООД; Фонд научни изследвания; „Геохидродинамика" ЕООД; „Геология и геотехника 1" ООД и много други.

Университета има традиционно добри контакти с МОН и неговите структури, Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката, МОСВ и др.

Участия в научни конференции
Сред международните научни събития с участие на представители на МГУ са организираните от Минна академия Фрайберг (Германия) Университета в гр. Льобен (Австрия), Санкт-Петербурски държавен минен университет (Русия), Минен университет, гр. Петрушани (Румъния), Университетите Ал Нилеин и Университетът на бъдещето, гр. Хартум (Судан), Университет в гр. Ниш (Сърбия), Пекински държавен университет по комуникации (КНР), Европейски минен бизнес форум, гр. София (България), Монголски минен университет, гр. Улан Батор (Монголия) и Минно-геоложки университет, гр. Ханой (Виетнам) и др.

Академичен живот
- Увеличаване на магистърските програми от 41 на 46 (след успешната акредитация);
- Програмна акредитация на професионалните направления: 5.8 „Проучване, добив и преработка на полезни изкопаеми", 5.13 „Общо инженерство", 5.2 „Електротехника, електроника и автоматика" и 5.7 „Архитектура, строителство и геодезия". В две от тях (5.8 и 5.2) успешно се реализираха процедури за увеличаване на капацитета на студентите
- Увеличаване на институционалния капацитет на МГУ „Св. Ив. Рилски" от 3350 на 4065 души.
- Увеличаване на броя на акредитираните докторски програми от 15 на 30;

Рейтинг
За периода 2011-2015 г. отделните професионални направления в МГУ „Св. Ив. Рилски" са запазили позициите си на класиране в „Рейтингова система на висшите училища в България".

Без конкуренция е професионално направление „5.8. Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", поради уникалното положение на МГУ „Св. Иван Рилски". А професионално направление 5.13. „Общо инженерство" е на 3-то място от общо 13 университета.

Кариерно развитие
За периода по предложения на факултетите за израстване на място или за допълване на академичния състав на МГУ са обявяване конкурси и избирани на академични длъжности. За академична длъжност професор общо са избрани 24 души, за „доцент" - 27 души, за „главен асистент" - 18 души, за „асистент" - 44 души.

Успешно защитилите и придобили образователно-научната степен „Доктор" са 41 души. В момента по докторантски програми се обучават 68 души.

Освободените от академични длъжности, основно поради пенсиониране, са 64 души, от които: 17 професора; 22 доцента, 11 главни асистента, 1 старши асистент; 12 асистента и 1 старши преподавател.

МГУ „Св. Иван Рилски" е единствената държавна образователна и научна институция в страната, която в продължение на шест десетилетия осигурява научното обслужване и подготовка на висококвалифицирани специалисти за нуждите на минерално-суровинния отрасъл - гръбнакът на българската икономика.

МГУ „Св. Иван Рилски" е член на Българската минно-геоложка камара.