Новото божоле пристигна
Секция: Туризъм
19 Ноември 2015 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новото божоле пристигна

/КРОСС/ Днес може да не е Трифон Зарезан, но е един от най-големите празници за почитателите на виното. Всяка година в третия четвъртък на ноември по целия свят започва продажбата на новата реколта Beaujolais nouveau - червено френско вино, произведено от сорта Gamay, във френския регион Божоле.

Това е леко младо вино - пристига по лавиците само шест-осем седмици след гроздобера, като е предназначено за бърза консумация - в рамките на няколко седмици. Ако го оставите за догодина, вкусът му няма да стане по-добър. Затова и то се предлага само в този период на годината в магазините и заведенията.

Божолето се поднася леко охладено - при температура около 13 градуса. Може да се пие както чисто, така и в комбинация с най-различни меса, тлъсти риби, сирена и китайска храна.

Виното е налично и в българските магазини. Цените на бутилка (750 мл) от новата реколта започват около 13 лева.