/КРОСС/ Днес може да не е Трифон Зарезан, но е един от най-големите празници за почитателите на виното. Всяка година в третия четвъртък на ноември по целия свят започва продажбата на новата реколта Beaujolais nouveau - червено френско вино, произведено от сорта Gamay, във френския регион Божоле.
Това е леко младо вино - пристига по лавиците само шест-осем седмици след гроздобера, като е предназначено за бърза консумация - в рамките на няколко седмици. Ако го оставите за догодина, вкусът му няма да стане по-добър. Затова и то се предлага само в този период на годината в магазините и заведенията.
Божолето се поднася леко охладено - при температура около 13 градуса. Може да се пие както чисто, така и в комбинация с най-различни меса, тлъсти риби, сирена и китайска храна.
Виното е налично и в българските магазини. Цените на бутилка (750 мл) от новата реколта започват около 13 лева.