БАБХ започна извънредните проверки на обекти предлагащи риба и рибни продукти
Секция: ИКОНОМИКА
03 Декември 2015 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ започна извънредните проверки на обекти предлагащи риба и рибни продукти

/КРОСС/ Във връзка с предстоящия Никулден, Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти, съобщи д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните, София град при проверка на рибен магазин.

По думите й охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. „Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед", каза д-р Каменова. Тя допълни, че едно от най-честите нарушения е неправилното съхранение на рибата. „Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация", каза д-р Каменова и допълни, че с течение на годините нарушенията намаляват. Тя посъветва потребителите, освен да следят външния вид на предлаганата риба, да четат и етикетите. Задължително на тях трябва да бъде посочен видът на рибата и нейният произход.

Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6 декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.

Съвет към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.