Украйна е покрила критериите за визова либерализация, реши Еврокомисията
Секция: СВЯТ
18 Декември 2015 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна е покрила критериите за визова либерализация, реши Еврокомисията

/КРОСС/Украйна е покрила критериите на ЕС за визова либерализация. Това стана ясно днес от публикувания последен шести доклад на Европейската комисия от Плана за действия за визова либерализация, който беше представен в Брюксел.

Следващата стъпка към премахване на визите за украинските граждани в ЕС предстои през 2016 г., когато Еврокомисията ще представи съответното законодателно предложение пред Съвета на ЕС и Европарламента. Това означава, че тепърва предстои решението да бъде одобрено от всички държави членки на ЕС.

"Поздравявам лидерите на Украйна за напредъка в реформите, който ще доведе до ползи за гражданите на страната в бъдеще. Трудната работа по постигането на тази значима цел дава резултат", заяви европейският комисар за вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, добавяйки че скоро украинците, притежаващи биометричен паспорт ще могат да пътуват в Шенген за кратки периоди (до 90 дни на всеки 180 дни) безвизово.

"Безвизовото пътуване ще бъде приложено към всички държави членки с изключение на Ирландия и Великобритания (които са изключени от ресорните европейски политики по принцип), както и четирите асоциирани към Шенген страни (Ислания, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария)", пише Европейската комисия в съобщение до медиите.

Диалогът за визова либерализация с Киев започна през октомври 2008 г.

За да стигне до визова либерализация, Украйна трябваше да постигне резултати в синхронизирането на политиките си с европейските във вътрешните работи: сигурността на личните документи, управлението на границите, имиграцията и предоставянето на убежище, обществения ред и сигурността, външните отношения и зачитането на човешките права.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин подписа декрет, с който ще изключи Украйна от зоната си за свободна търговия от 1-и януари 2016 г. В зоната влизат бившите съветски републики, напомня Ukraine Today.

Отново на 1-и януари влиза в сила споразумението за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз, което мотивира Путин да вземе решението да изключи Киев от източния търговски блок.