Украинците все пак ще гледат “Ирония на съдбата” на Нова година
Секция: СВЯТ
29 Декември 2015 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинците все пак ще гледат “Ирония на съдбата” на Нова година

/КРОСС/ Въведената в Украйна забрана да се излъчват филми с участието на руски актьори от черния списък, не бива да се прилага за кинокласиките на Елдар Рязанов, заяви в понеделник (28 декември) украинският вицепремиер и министър на културата Вячеслав Кириленко в ефира на „Украинското радио“.

Кириленко определи въпросната забрана като „спорна“ и допълни, че филмът „Ирония на съдбата, или честита баня!“, заснет от знаменития режисьор Елдар Рязанов,  вече се е  превърнал в класика“, предаде РИА Новости, цитирана от “Руски дневник”. Съветският киношедьовър по традиция се излъчва навръх всяка Нова година в Русия.

„Във филма участва (Валентина) Тализина, която…неведнъж се е изказвала неуважително по адрес на украинската държава и украинския народ“, коментира Кириленко по повод основанията за забрана на филма.

Същевременно министърът отбеляза, че една от ролите във филма се изпълнява от Лия Ахиджакова, която винаги е подкрепяла Украйна. Той препоръча на украинските депутати да внесат законова поправка, с която да се изключат от санкционния списък класическите филми на Рязанов, както и всички киноленти, създадени до 24 август 1991 г.

На 24 декември украинското министерство на културата публикува допълнителен списък с имената на 83 руски и световни културни дейци, които, по мнението на киевските власти, представляват заплаха за националната сигурност на Украйна.

В черния списък влизат режисьорите Карен Шахназаров и Павел Лунгин, музикантите Александър Розенбаум, Сергей Пенкин, Николай Расторгуев, актьорите Василий Лановой, Валентин Гафт, Олег Табаков, Валентина Тализина, Валентина Теличкина, Наталия Варлей, певците Лев Лещенко, Йосиф Кобзон, и др. В забранителния списък влизат още фронтменът на американската рок група Limp Bizkit Фред Дерст, боксьорът Рой Джонс-младши, френският актьор Жерар Депардийо.

Руският министър на културата Владимир Мединский на свой ред заяви, че Москва не смята да предприема ответни действия срещу Киев и да съставя черни списъци на украински културни дейци, тъй като „ние сме наред с главата“.