Руските хеликоптери „Терминатор“ стават неуязвими за ракети и радари
Секция: Русия
29 Декември 2015 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските хеликоптери „Терминатор“ стават неуязвими за ракети и радари

/КРОСС/ Руските бронирани щурмови хеликоптери Ми-8АМТШ „Терминатор“ са оборудвани с радио-електронна военна технология, което ги прави неподатливи на вражески ракети, каза говорител на Източния военен окръг пред репортери в понеделник, цитиран от „Спутник“, предаде fbr.bg.

„Електронният заглушител „Витебск“ на борда на „Терминаторите“ осигурява защита срещу вражеските ракети и радари, като генерира оптични и радиоелектронни смущения. Може да отклони и ракети с топлинно насочване, тъй като създава „електронен купол“ около хеликоптера и заслепява идващите ракети с лазерен лъч“, обясни Александър Гордеев.

Заглушителите „Витебск“, които в момента се инсталират на хеликоптери, разположени в база на изток от езерото Байкал, ще бъдат монтирани и на няколко хеликоптерни ескадрили следващата година в целия Източен военен окръг, добави Гордеев.

Ми-8АМТШ е специален брониран щурмови модел на вертолета Ми-8АМТ. Използва се за пренасяне на товари и хора, както и за подпомагане на войските с огнева мощ. Може да извършва евакуации и военни спасителни мисии. Може да отслаби вражеската отбрана, преди да се приземи, да атакува вражеската пехота, бронирани превозни средства и дори бойни танкове.

Моделът има и допълнително въоръжение тип въздух-въздух срещу ниско летящи самолети, хеликоптери и дронове.