Прокуратурата в Пазарджик образува досъдебно производство срещу македонски гражданин за трафик на хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Декември 2015 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата в Пазарджик образува досъдебно производство срещу македонски гражданин за трафик на хора

/КРОСС/ Районна прокуратура-Пазарджик образува досъдебно производство срещу македонски гражданин за подпомагане на 119 чужденци да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура-Пазарджик образува досъдебно производство срещу Шабан Р. - 55-годишен македонски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България, за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната - престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс.

На 29 декември 2015 г. в района на с. Лесичово, обл. Пазарджик, полицейски патрул е спрял за проверка ТИР с влекач с хасковска регистрация и полуремарке с пловдивска регистрация. В товарния автомобил, шофиран от Шабан Р., са пътували 119 чужди граждани без документи за самоличност, за които по-късно е установено, че са от Сирия и Ирак. В момента се установява тяхната самоличност и предстои да бъдат настанени в бежански център у нас. Разследването сочи, че чуждите граждани са били качени в гр. Истанбул на товарния автомобил от турски гражданин, представил се за български изселник и говорещ български език. Той обещал да плати на шофьора 5 хил. евро, за да превози хората до територията на Република България и да ги остави във вътрешността на страната. Шабан Р. е задържан за 24 часа по Закона за МВР.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пазарджик се извършват активни процесуално-следствени действия - разпитват се свидетели, установява се самоличността на чуждите граждани и мястото на влизане в България, както и собствеността на влекача и полуремаркето. Сред чуждите граждани има и деца под 16-годишна възраст.