Симеон Дянков в класация на най-влиятелните учени в света
Секция: Наука
26 Януари 2016 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Дянков в класация на най-влиятелните учени в света

/КРОСС/ Компанията "Томсън Ройтерс" публикува класацията на най-влиятелните учени в света, дали най-голям принос в изследванията в своята област.

За втора поредна година списъкът е оглавен от Стейси Гейбриъл от института "Броуд" за принос в проекта "Атлас на генома на рака". Тя състави молекулярни портрети на рака на млечната жлеза, на рака на белите дробове и други органи. Последните работи на Гейбриъл са посветени на генетичните основи на шизофренията и на болестта на Алцхаймер.

На второ място в класацията е поставен дебютантът Хенри Дж. Снейт от Оксфордския университет, физик и материаловед, който усъвършенства получаването на енергия с помощта на слънчеви батерии от минерала перовскит.

Русия влиза в класацията на най-цитираните учени с българина Симеон Дянков, бивш министър на икономиката, представител на Руската икономическа школа.

Сред най-цитираните руски учени фигурират физиците Сергей Морозов от Руската академия на науките и Сергей Одинцов от Томския университет.

"Томсън Ройтерс" изготвя своята класация въз основа на броя на цитиранията на научните работи, като определя лидерите в 21 области на научни изследвания и дава рейтинга на най-влиятелните учени за 2015 година.

В изследването са приведени сведения за над 3000 деятели на науката, които са публикували най-голямо количество работи, цитирани максимално в съответната област на изследвания през годината.