Събуди се най-опасният вулкан в Перу
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Януари 2016 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събуди се най-опасният вулкан в Перу

/КРОСС/Вулканът Мисти, който се намира в южната част на Перу и е смятан за най-опасния в страната, се събуди и започна да изхвърля магмени газове. Информацията е на Южната вулканологическа обсерватория, цитирана от АФП.

"Газовете, които изхвърля Мисти, са магмени. Това потвърждава, че вулканът е активен и нe е спящ, както много хора мислеха", посочва Луиса Маседо от град Арекипа (1300 км южно от Лима).

Вулканът Мисти се намира на 17 км от Арекипа и въпреки относителното си спокойствие в продължение на десетилетия, представлява голяма опасност за близо 200 000 души, които живеят наблизо и ще бъдат застрашени при евентуално изригване, информира БГНЕС.

Луиса Маседо разказа, че преди месец група от изследователи от обсерваторията и европейската група за вулканология Trail by Fire са направили снимки на кратера на Мисти, което е дало възможност да се докаже наличието на фумароли - признаци на възможно следващо изригване.

„Това са фумароли от газ, който се вдига до 500 м височина и съдържа сярна киселина, въглерод и калций", обясни тя.

Като се има предвид височината на вулкана (5822 м), газовете няма да засегнат местното население и ще се разнесат от ветровете в безопасни концентрации.

"В Перу малко над 400 вулканични структури се водят на отчет, от тях 12 сега се определят като потенциално активни. Една от тях е Вулканът Мисти, но терминът „активен" не означава, че той изригва", успокои специалистът от обсерваторията Доминго Рамос пред агенция Андина.

Последното голямо изригване на Мисти е било преди 2000 години, с 20-километров стълб от дим и пепел.

Няколко вулкана в южната част на Перу показаха известна активност през последните месеци. Сред тях е Убинас, който бе разтърсен от мощна експлозия и изхвърляне на газ и пепел. Друг активизирал се вулкан в Перу е Сабанкая, който се намира в състояние преди изригване и жълт код за опасност.