България се включва в бразилската програма „Наука без граници"
Секция: Наука
27 Януари 2016 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се включва в бразилската програма „Наука без граници"

/КРОСС/ Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между българското Министерство на образованието и науката и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия. Подписването на меморандума е част от Плана за действие за изпълнение на Стратегията за развитие на научните изследвания в България 2015-2020 г. и е с цел официалното включване на България в бразилската програма „Наука без граници".

Правителствената програма „Наука без граници" е за обучение на бразилски студенти и докторанти в реномирани и доказали се с образователните си системи чуждестранни образователни институции, осигуряващи достъп до последните технологични иновации. „Наука без граници" се стреми допълнително да привлече чуждестранни изследователи като партньори на бразилски учебни заведения, научни институти и компании в Бразилия.

С друго решение правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката и Института фон Карман за динамика на флуидите.
Институтът фон Карман е създаден през 1956 г. като институция за специализирано обучение на млади инженери и учени от страни-членки на НАТО и за научни изследвания в областта на аеродинамиката. Подписването на Меморандума от България осигурява възможност за достъп до международното финансиране на академичните програми на Института, както и прием при привилегировани условия на изявени студенти и млади учени в областта на динамиката на флуидите.