Доц. Дарина Григорова: Държавата да финансира подготовка на специалисти по Изтока
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Февруари 2016 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Дарина Григорова: Държавата да финансира подготовка на специалисти по Изтока

/КРОСС/„Държавата трябва да финансира усилена подготовка на специалисти по Изтока - тюрколози, иранисти, арабисти, защото наличните едва ли са достатъчни за „срещата с култури" от Ориента, която тепърва ни предстои." Това каза на конференцията "България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите теополитически реалности", организирана от Института за стратегии и анализи доц. Дарина Григорова от Софийския университет „Св. Климент Охридски". Тя посочи, че мигрантите, наречени бежанци, трябва да се регистрират в стройна система от досиета, които да проследяват пътя им из цяла Европа, плюс информация за националност, вероизповедание, здравен картон. 

Според Григорова връзката с Русия би била от голяма полза за нас и за Европа, защото руските кадри имат великото преимущество да са руснаци от всякакъв произход - тюркски, таджикски (ирански), кавказки, арабски (смесени бракове още от съветско време) и те се разтварят в съответната среда, което им дава жива информация от терена. 

Спокойно ли е на Шипка, попита тя, имайки предвид ситуацията в страната. Привидно да, но няма гаранция какво ще се случи при внезапно влошаване на отношенията на Турция с ЕС, отговори тя. Според нея турската политика на Балканите се различава от тази в Централна Азия и Русия само стилистически и по мащаб, но не и съдържателно като постосманска зона.

Доц. Григорова зададе няколко въпроси, на които спешно трябва да се отговори, защото те могат да бъдат взривоопасни. „Знаем ли колко са сивите салафитски зони (огнища) в България и на Балканите? На какъв език се преподава в ислямските училища у нас - турски или арабски? Откъде са средствата (Саудитска Арабия, Катар, Турция)? По какви програми са учебниците? Ако перифразирам понятието „уахабитски холдинг" на „ислямистки обръч от фирми", то има ли такъв у нас?"

Дарина Григорова не пропусна да анализира около ситуацията със сваления руски самолет от страна на Анкара. „До разстреляния руски бомбардировач и пилот Турция беше „партньор" и „съюзник" на Русия, за десет секунди се превърна в противник и сбъдна предупреждението на Владимир Путин от пресконференцията му след неговото посещението в Анкара (декември 2012 г.), когато той цитира Чехов , който пише, че ако в началото на пиесата на стената виси оръжие, то в края му то трябва да изгърми.

„Великите сили мислят не само век напред, но и век назад и това трябва да го знаем", завърши доц. Григорова, цитирана от Епицентър.бг.