Днес е национален ден на кюфтенцата
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Март 2016 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е национален ден на кюфтенцата

/КРОСС/Знаете ли, че 75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите? Всъщност най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година. Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата в която се предлагат. По повод националния ден на кюфтето, foodpanda, подбра десет любопитни факти.

1. Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи.
2. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
3. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар
4. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма- говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество- галета и яйца.
5. Има над 20000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени.
6. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко.
7. Според други майстори, не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
9. В Близкия Изток, те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
10. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.