Историк разказа защо всъщност Ердоган не обича Сирия и Русия
Секция: СВЯТ
12 Март 2016 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историк разказа защо всъщност Ердоган не обича Сирия и Русия

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпитва лична неприязън към Русия и Сирия и изобщо не играе сложни геополитически игри, пише историкът Норман Стоун във Financial Times.

„Според слуховете на високо равнище в Анкара, омразата на Ердоган към Сирия е продиктувана от лични причини. В епохата на добрите отношения между страните семействата на Асад и Ердоган са прекарали заедно отпуската си.

След това Асма (съпругата на Башар Асад – бел. пр.) написала на мъжа си имейл и го помолила повече никога да не прави така, тъй като те не говорят на един език“, разказва Стоун.

В същото писмо Асма нарича Ердоган бандит, прочел всичко на всичко една книга, и определя жена му като невзрачна и обсебена от шопинга, посочва още историкът.

Писмото е било засечено от турското разузнаване, след което е настъпил и обратът в отношенията между Анкара и Дамаск, твърди Стоун.

Що се отнася до Русия, то работата е там, че Москва е решила да помогне на Асад и е започнала военна кампания срещу терористите, счита историкът. Именно поради тази причина Анкара е свалила руския Су-24 в небето над Сирия.