Школата на Райна Кабаиванска с грандиозен оперен спектакъл през декември
Секция: КУЛТУРА
14 Март 2016 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Школата на Райна Кабаиванска с грандиозен оперен спектакъл през декември

/КРОСС/ За първи път тази година прослушването за XVI Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще бъде и кастинг за участие в постановка на операта „Турандот" на Джакомо Пучини. 

Оперната суперпродукция ще бъде съвместен проект на НБУ и Софийската опера и ще бъде поставена в три представления през декември.

Идеята за спектакъла е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да подпомага представянето им на международната оперна сцена.
„Турандот" ще бъде третият подобен проект, след като през 2010 г. НБУ и Софийската опера реализираха операта „Бохеми" със студенти на голямата оперна прима от България и Италия. Постановката се игра в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. бяха изнасени и два спектакъла в Театро комунале „Лучано Павароти" в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл - „Вертер" на Жул Масне, в партньорство между Нов български университет, Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне" в Брюксел, Белгия.