Пусни книга на свобода
Секция: КУЛТУРА
21 Април 2016 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пусни книга на свобода

/КРОСС/ Ако смяташ, че мястото на книгите не е само в строгите редици на библиотеките, а четенето може да бъде забавно, когато е споделено с други маниаци като теб, включи се в нашето буккросинг предизвикателство и превърни поне за един ден мястото, където живееш, в истинска свободна библиотека!

За трета поредна година сайтът"Аз чета", НЧ „Читалище.то" и Буккросинг общността в България ще подарят на жителите на София и цялата страна една неочаквана среща с пътуващите книги чрез инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата".

Ще регистрираме над 100 заглавия на сайта Bookcrossing.com и ще ги пуснем на свобода на подходящи публични места и буккросинг зони. В приключението #bookcrossing234 ще се включат издателства, библиотеки и организации, доброволци и буккросъри - ентусиасти, с помощта на които ще отбележим по нестандартен начин Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, съобщиха организаторите на инициативата. 

Ако за първи път чуваш за Буккросинг, не се притеснявай - публикациите в нашата рубрика ще ти помогнат да направиш първите стъпки!
Можеш да се включиш по много начини:
- да участваш като доброволец в мисията ни в Timeheroes.org.
- да разпространиш информация за нашата инициатива сред твоите приятели, граждански организации и сдружения, в които участваш;
- да споделиш материалите, свързани с акцията, на твоята уеб страница, блог и в социалните мрежи;
- да предоставиш място за пътуващите книги, като направиш буккросинг зона;
Прочети как премина буккросинг приключението през 2015 г. и почерпи вдъхновение от красивата ни галерия с необикновени буккросинг зони по света
Ако ти хрумнат още забавни идеи, не пропускай да ги споделиш с нас в коментар под тази публикация или на имейл bookcrossing [at] azcheta.com!
Не забравяй да харесаш и фейсбук страницата на Буккросинг в България, защото именно там ще публикуваме всичко важно и интересно около събитието на 23 април.
Кампанията се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center - Русе, РБ „Михалаки Георгиев" - Видин, ОУ „Л. Каравелов" - Попово, издателствата Софтпрес, Емас, Обсидиан, Милениум, Orange Books. Медийни партньори - Peika.bg и Информационен портал на НПО в България.
Проектът за доброволческа мисия „Пусни книга на свобода за Деня на книгата" е подкрепен от Микрофонда на TimeHeroes.org.

Инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата" се организира от сайта „Аз чета" и НЧ „Читалище.то". Целите на кампанията са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневието и градската среда.