Заключителна конференция „Визия за семейна политика в подкрепа на децата и семействата в България”
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Април 2016 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заключителна конференция „Визия за семейна политика в подкрепа на децата и семействата в България”

/КРОСС/Заключителната конференция „Визия за семейна политика в подкрепа на децата и семействата в България" ще се проведе на 27 април 2016 г., сряда, от 9.30 в хотел „Хемус".

Целта на събитието е да представи финалния документ „Визия за семейна политика" и да се проведе дискусия с представители на изпълнителната власт и други заинтересовани страни как той би могъл да бъде приложен на практика.

За участие в конференцията са поканени вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, председателят на Държавна агенция за закрила на детето Ева Жечева, както и представители на ресорните министерства и институции - Министерство на труда и социалната политика, на образованието, здравеопазването, регионалното развитие, транспорта, Агенцията за социално подпомагане и др.

„Визията за семейна политика" бе разработена в рамките на проект, реализиран от Сдружение „Дете и пространство", Национална мрежа за децата и Института за изследване на населението и човека към БАН. Визията цели да предложи интегриран подход и цялостна семейна политика с ясни цели, мерки и дейности във всички области, засягащи детското благосъстояние. В момента политиките, насочени към семействата и децата са разпръснати в над 20 нормативни, поднормативни актове и стратегии, а единен подход липсва.

Заповядайте на конференцията, за да чуете анализа на ситуацията, базиран на проведените от БАН 8 фокус групи с родители и експерти, както и на консултациите в рамките на „родителски кафенета" с участието на над 200 родители и над 100 специалисти, работещи с деца и семейства в над 10 града в страната. Визията за семейна политика бе представена и в Народното събрание в рамките на кръгла маса с участието на председателя на Парламента г-жа Цецка Цачева, председателя на парламентарната комисия по образованието г-жа Милена Дамянова и други представители на законодателната и изпълнителната власт.
Конференцията е заключителното събитие в рамките на проект „Визия за семейна политика в подкрепа на децата и семействата в България", който се реализира с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Проекто-програма:

09:00 - 09:30 Регистрация и кафе

09:30 - 10:00 Откриване и приветствия
Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика
Ева Жечева, председател, Държавна агенция за закрила на детето
Весела Банова, зам.-председател, Сдружение „Дете и пространство"
Георги Богданов, изпълнителен директор, Национална мрежа за децата

10:00 - 11:00 Какво научихме и къде сме сега?
Гледната точка на родителите и експертите, Татяна Коцева, ИИНЧ - БАН
Опитът от Европа, Весела Банова, зам.-председател, Сдружение „Дете и пространство"
Семейните политики в България, Мария Брестничка, Национална мрежа за децата
Дискусия

11:00 - 11:30 Кафе пауза

11:30 - 12:15 Къде искаме да бъдем?
Представяне на целите и основните принципи и подходи на документа, Дани Колева, Национална мрежа за децата
Представяне на предложения за ключови мерки и дейности в основните секторни политики от организации-членове на Национална мрежа за децата

12:15 - 13:30 Как можем да стигнем до там? Дискусионен панел с представители на ключови
министерства и агенции
Представители от МТСП, МЗ, МОН, АСП, ДАЗД, МРРБ, МТ, МФ, НАП и др.
(предстои да бъдат потвърдени)

13:30 - 14:30 Обяд