60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър за 5-тия рожден ден на Детски панаир на 1-ви юни
Секция: КУЛТУРА
18 Май 2016 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър за 5-тия рожден ден на Детски панаир на 1-ви юни

/КРОСС/ Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов". Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Детски панаир стартира преди пет години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 20 събития в 8 града.

В юбилейното издание ще се включат всички партньори на Детски панаир от 5-те години. Работилниците ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация Изиарт е изработила и специално създадени игри за музеите - децата ще могат да станат откриватели в Национален археологически институт с музей /НАИМ/, Национален природонаучен музей, Университетски ботанически градини - София, Музей по палеонтология и исторична геология на Софийския университет „Св. Климент Охридски", Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийска градска художествена галерия.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката - физика и химия със специално разработено ателие по наука, в което децата ще могат да се запознаят със свойствата на водата. В програмата са включени и редица спортни активности - танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е и атрактивно готварско шоу с децата и Ути. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Благодарим на нашите партньори, заради които Детски панаир е безплатен: Столична община, Фондация Америка за България, Девин, Млин - 97 АД, Езиков център Британика, Овергаз, Сдружение на турските и българските жени за приятелство, Дино.

През 2016 събитието ще се проведе в 7 града в България в периода 28 май - 11 септември, както следва: СЛИВЕН 28 май, ПИРДОП/ЗЛАТИЦА - 29 май, СОФИЯ - 1 юни БЛАГОЕВГРАД 4-5 юни; ВРАЦА 11 юни; СТАРА ЗАГОРА - 12-13 септември;

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.