Пет проекта получиха финансиране от Мтел еко грант 2016
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2016 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет проекта получиха финансиране от Мтел еко грант 2016

/КРОСС/ Пет проекта, които обхващат над 20 училища и детски градини в цялата страна, спечелиха финансиране от осмото издание на Мтел еко грант. Грантът всяка година подпомага безвъзмездно идеи за възпитание в опазване на околната среда. Той е част от програмата за социална отговорност „Природа с бъдеще" на компанията.
Петте проекта ще си поделят бюджета на програмата, който през тази година е над 22 000 лева. Максималната стойност на отпусканите средства за един одобрен участник беше до 5 000 лева.
Първата кандидатура, която ще получи грант от програмата, е на общинския ученически клуб „Екология и опазване на околната среда" в Лом. Той обхваща 5 детски градини и има за цел да насърчи доброволческа дейност на младежи, които да обучават децата на екологично поведение. Подобна е идеята и на друг участник, който ще получи финансиране - Сдружение за дива природа Балкани, които ще разработят програма за обучение на деца в предучилищна възраст в големите градове за природата и опазването на околната среда. От организацията ще проведат и редица практически обучения в софийската детска градина „Лютиче".
Третият финалист в тазгодишното издание на Мтел еко грант е Спасителен център - Зелени Балкани и тяхната идея да подпомогне обучението на учениците в четирите специализирани гимназии по ветеринарна медицина в Стара Загора, Ловеч, Костенец и Добрич за лекуване на диви животни. Това ще стане чрез презентации и осигуряване на видео връзка по време на операции на диви животни, които учениците ще могат да гледат „на живо" и да научават нови ветеринарни умения.
Друг проект, който ще получи финансиране, е на Фондация „Екообщност" за обучението на ученици-водачи в двете зони НАТУРА 2000 във Вършец и Берковица, които да запознават хората с биоразнообразието в региона.
Журито на Мтел еко грант хареса още и проекта на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, който предвижда информационна кампания в 10 училища и детски градини във Варна и части от Шабла и Каварна, за вредите от ползването на химически битови продукти и какви безвредни биологични техни алтернативи съществуват.
Критериите за оценка на кандидатурите бяха качество на проекта, предвидени резултати и ефект, бюджет, както и капацитет на организацията, която го предлага.
Проектите бяха оценени от жури в състав: Камелия Колева, началник на отдел в дирекция „Достъп до образование и подкрепа за развитието" в Министерството на образованието и науката; Стефан Аврамов, еколог от Българска фондация Биоразнообразие; Елена Ганчева, ръководител на дарителската програма на WWF България; Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България"; Николаос Цитиридис - журналист от „Офнюз" и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мтел.
„Природа с бъдеще" е ежегодна дарителска програма, която финансира малки, но стойностни идеи в областта на екологията. От старта си пред 2008 г. тя е финансирала 48 проекта с над 550 000 лева. Осъществява се със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България".