НХА и Музеят за история на София организират конференция „Българската кирилица”
Секция: КУЛТУРА
19 Май 2016 16:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НХА и Музеят за история на София организират конференция „Българската кирилица”

/КРОСС/ В чест на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, Музеят за история на София и Националната художествена академия, катедра „Плакат и визуална комуникация", организират конференция „Българската кирилица".
Научният форум е посветен на българската азбука - кирилицата. Целта е да се осветли проблемът относно българската кирилица, начините на изписване на българските букви и разликите например с руската кирилица, какви шрифтове ползваме в ежедневието си и дали това всъщност е българска кирилица. В частност ще бъдат обсъждани теми като графично изражение на българската кирилица, съхраняване, развитие и популяризиране на българската кирилица, проблеми, които възпрепятстват този процес, шрифтове, разработени от български дизайнери и т. н.
В конференцията ще участват водещи в областта експерти. Темите са разпределени в три области: книгата на кирилица от историческа гледна точка, кирилицата и глаголицата в различните сфери на изобразителното и дигиталното изкуство, развитието на кирилицата в България - проекти и реализации.
Конференцията ще се проведе на 24 май 2016 г. в Музея за история на София в часовия диапазон 11-16 часа. В същия ден от 16.30 ч. ще бъде открита и калиграфска изложба.
Конференцията и съпътстващите събития са отворени за публика.