Тридесет студенти по политология посреща Г. Търновалийски в парламента
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2016 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тридесет студенти по политология посреща Г. Търновалийски в парламента

/КРОСС/ Група от 30 студенти по политология в ПУ „П. Хилендарски" ще посети Народното събрание утре, 26 май. Домакин на визитата е пловдивският народен представител Георги Търновалийски. Младите хора ще проследят редовното заседание на българските депутати и ще разгледат сградата на парламента. На специална лекция те ще се запознаят с дейността и историята на институцията. Програмата на бъдещите политолози предвижда среща разговор с лидера на най-голямата опозиционна партия БСП - Корнелия Нинова. 

Образователното посещение на пловдивските младежи е част от стажантска програма, която ГС на БСП - Пловдив организира ежегодно. Тя дава възможност на студентите от специалностите „Политология" и „Международни икономически отношения" към Пловдивския университет да се запознаят практически с организацията на политическия процес на местно ниво, с работата на общинските съветници, депутати и евродепутати. Следващата седмица студентската група ще има среща с един от най-младите български представители в Европейския парламент Момчил Неков. Евродепутатът ще ги запознае с историята и институциите на ЕС, ще разкаже за дейността на делегацията на българските социалисти в ЕП и възможностите пред младите хора в рамките на Съюза.

„Младите колеги трябва да познават институциите, политическият процес и лидерите в него. Те имат нужда да бъдат въведени и поощрявани, да питат, за да знаят и да бъдат активна част от гражданското общество, а след време и експерти в своята област" - смята младият общинският съветник, политолог по професия и координатор на стажантската програма Теодора Халачева. Тя съобщи, че утрешната визита на студентите в НС предшества подписването на рамково споразумение за сътрудничество между ГС на БСП - Пловдив и Факултет по икономически и социални науки към ПУ „П. Хилендарски". По думите й инициативата е следствие от добрата съвместна работа вече няколко поредни години чрез успешната стажантска програма в политическата централа.

Предстоящото сътрудничество ще бъде в областта на обучението и научноизследователската дейност изразяващо се в:осигуряване на възможности за стажове и практики от страна на ГС на БСП - Пловдив за обучаваните в ОКС „Бакалавър", ОКС „Магистър" и ОНС „Доктор"от Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски"; предоставяне на консултантска помощ от експерти на ФИСН, разработване и управление на съвместни научноизследователски и научно-приложни проекти; организация на съвместни обучения и участия в курсове за повишаване квалификацията на преподавателския състав, мениджърите и административния персонал.