Плодовете и зеленчуците на едро поевтиняват
Секция: ИКОНОМИКА
05 Юни 2016 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плодовете и зеленчуците на едро поевтиняват

/КРОСС/Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи за една седмица с 0,7 на сто до 1,302 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. За месец ИТЦ се понижи с 6,45 процента.

Оранжерийните домати поевтиняват през тази седмица с 6,1 на сто и се търгуват по 1,55 лева за килограм. Цената на доматите от внос се понижава с 5,5 процента до 1,20 лева за килограм. Краставиците от внос се продават по 1,10 лева средно за килограм, а българските оранжерийни краставици - по 1,25 лева за килограм. Цената на пресните картофи се понижава с 8.0 на сто до 0,80 лева за килограм на едро. Зелената салата поевтинява с три стотинки и се търгува по 0,42 лева за брой средно.

Ябълките се търгуват по 1,13 лв./кг, цената на лимоните се повишава с 6,2 на сто до 2,93 лева за килограм. Ягодите поевтиняват през тази седмица с 1,2 на сто до 2,45 лева за килограм.Цената на черешите пада 10,0 на сто до 3,23 лева средно за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,2 на сто и се продава средно по 5,37 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - по 9,43 лв./кг. Олиото поевтинява с 1,0 на сто и се търгува по 2,01 лева за литър. Цената на каймата пада с 0,9 на сто до 4,55 лева за килограм, а пилешкото замразено месо се търгува с 1,1 на сто по-евтино по 3,66 лева за килограм на едро.

Захарта се продава по 1,42 лв./кг, цената на брашното, тип "500", се продава средно 0,80 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 2,81 лв./кг. Яйцата се продават по 0,15 лева за брой на едро.