Кулинарна Терапия
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Юни 2016 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кулинарна Терапия

/КРОСС/ На 8-ми юни в дневен център за хора с ментални увреждания „Света Марина" се проведе семинар по кулинарна терапия.

Майстор готвачът Кристиян Броля от кулинарна школа АЛМА в Парма, един от асовете на италианската традиционна кулинария, приготви обяд с дейното участие на обитателите на центъра. За моя и на гостите на обяда почуда, хора които до преди малко бяха в свой собствен свят, аромата на екзотичните подправки донесени от г-н Броля ги събра около него в кухнята. Шеф Броля спомогна за концентрацията на всеки един от тях, намери начин, по който да ги вдъхнови, което приповдигна празничното настроение на обитателите. Хора, на вид неумеещи, се справяха, кой с рязането на доматите, кой с миенето на моцарелата, кой с разбъркването на пестото. Дори един от тях, който преди да започне работата в кухнята ругаеше по хората вътре и по политиците, когато влезе в кухнята изведнъж се преобрази във внимателен готвач. Макар и с трудността на превода тези хора го разбираха още преди да чуят думите му.

След като обяда беше готов, всички се преместиха на тържеството на двора, което беше съпроводено от диджей и италианска музика, на която всички се забавляваха искрено.
По време на тържеството Кристиян Броля даде импровизирана пресконференция за медиите отразяващи събитието.
Г-н Броля, как предпочитате да се обръщаме към вас Шеф, майстор или г-н Броля?
- Всички, които не са мои студенти предпочитам да се обръщат към мен с Кристиян.
В какво се различават различните кухни по света през вашите очи?
- Приготвената храна навсякъде по света се различава основно по едно, дали се готви с добри мисли или не.
Как помага кулинарната терапия на хора с ментални увреждания?
- Помага им да бъдат по-независими и самостоятелни, повдига им самооценката и ги прави щастливи.

След това зададох няколко въпроса на Йотка Тодорова - управител на центъра.

От кога се занимавате с центъра и като цяло с тази дейност?
- От 1ви юли 2014г. центъра е поет от сдружение „Информация и Консултации".
Италианският фестивал помага ли за популяризирането на центъра?
- Безспорно помага за рекламата, а и за разнообразяването на обитателите на центъра, за което ние сме изключително благодарни.
Как влияе кулинарната терапия на хората с ментални увреждания?
- Много ги забавлява, чувстват се щастливи и доволни, а и наличието на чужди хора (гости на центъра) много помага, защото срещата с нови хора за тях е цяло преживяване.

Когато терапията приключи обитателите на центъра за хора с ментални увреждания показаха толкова човечност към единственият от тях в инвалидна количка, като и помогнаха да преодолее трудностите и да може да изпрати усмихнатият и чаровен мастър шеф Кристиян Броля.
Автор: Николай Алгафари