/КРОСС/ На 8-ми юни в дневен център за хора с ментални увреждания „Света Марина" се проведе семинар по кулинарна терапия.
Майстор готвачът Кристиян Броля от кулинарна школа АЛМА в Парма, един от асовете на италианската традиционна кулинария, приготви обяд с дейното участие на обитателите на центъра. За моя и на гостите на обяда почуда, хора които до преди малко бяха в свой собствен свят, аромата на екзотичните подправки донесени от г-н Броля ги събра около него в кухнята. Шеф Броля спомогна за концентрацията на всеки един от тях, намери начин, по който да ги вдъхнови, което приповдигна празничното настроение на обитателите. Хора, на вид неумеещи, се справяха, кой с рязането на доматите, кой с миенето на моцарелата, кой с разбъркването на пестото. Дори един от тях, който преди да започне работата в кухнята ругаеше по хората вътре и по политиците, когато влезе в кухнята изведнъж се преобрази във внимателен готвач. Макар и с трудността на превода тези хора го разбираха още преди да чуят думите му.
След като обяда беше готов, всички се преместиха на тържеството на двора, което беше съпроводено от диджей и италианска музика, на която всички се забавляваха искрено.
По време на тържеството Кристиян Броля даде импровизирана пресконференция за медиите отразяващи събитието.
Г-н Броля, как предпочитате да се обръщаме към вас Шеф, майстор или г-н Броля?
- Всички, които не са мои студенти предпочитам да се обръщат към мен с Кристиян.
В какво се различават различните кухни по света през вашите очи?
- Приготвената храна навсякъде по света се различава основно по едно, дали се готви с добри мисли или не.
Как помага кулинарната терапия на хора с ментални увреждания?
- Помага им да бъдат по-независими и самостоятелни, повдига им самооценката и ги прави щастливи.
След това зададох няколко въпроса на Йотка Тодорова - управител на центъра.
От кога се занимавате с центъра и като цяло с тази дейност?
- От 1ви юли 2014г. центъра е поет от сдружение „Информация и Консултации".
Италианският фестивал помага ли за популяризирането на центъра?
- Безспорно помага за рекламата, а и за разнообразяването на обитателите на центъра, за което ние сме изключително благодарни.
Как влияе кулинарната терапия на хората с ментални увреждания?
- Много ги забавлява, чувстват се щастливи и доволни, а и наличието на чужди хора (гости на центъра) много помага, защото срещата с нови хора за тях е цяло преживяване.
Когато терапията приключи обитателите на центъра за хора с ментални увреждания показаха толкова човечност към единственият от тях в инвалидна количка, като и помогнаха да преодолее трудностите и да може да изпрати усмихнатият и чаровен мастър шеф Кристиян Броля.
Автор: Николай Алгафари