/КРОСС/ Все повече хора по света живеят и се хранят здравословно. Био продуктите отдавна са основна част от менюто на европейците и американците. У нас бавно, но сигурно се настаняват по трапезите на загрижените за здравето си българи.
Organic или Bio? И двете обозначават един и същ вид храни. Еврокомисията от години настоява за единно наименование, но двата най-големи пазара за биопродукти - Германия и Великобритания, имат крайни различия по въпроса. И така на Острова (както и в повечето англоговорящи страни по света) са с етикети Оrganic, а в Германия и в голяма част от Континентална Европа (включително България) - с Bio.
Производството на биохрани в България бележи постоянен ръст в последните години. Непрестанно се увеличава и интересът от стана на българските потребители.
Някои хора твърдят, че усещат разлика във вкуса на органичната и неорганичната храна. Други не намират разлика.
Надписът "био" на етикета обаче сигурен белег ли е, че конкретният продукт е произведен по екологичен начин, който щади околната среда и е с грижа за следващите поколения? Според специалисти - да, според потребители обаче - не съвсем.
КРОСС попита своите читатели вярват ли на етикета "Био" на храните?
Оказа се, че едва 1.4 % са категорични - "да".
70.2 % от участвалите в анкетата са посочили, че по-скоро вярват, но но понякога имат съмнения.
А 22.2 на сто от тях не вярват.
3.2 % не купуват био храни.