National Interest: Две трети от бригадите на американската армия не са готови за война
Секция: СВЯТ
17 Юни 2016 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
National Interest: Две трети от бригадите на американската армия не са готови за война

/КРОСС/ Американската армия все по-зле се справя с гарантирането на сигурността на САЩ, пише The National Interest.

На 15 юни бе отбелязана 241-вата годишнина от създаването на американската армия – сериозен период от време, през който тя е давала хиляди поводи за национална гордост. Сега обаче, армията е в упадък, се казва в публикацията.

Американски военни продължават да се намират в Афганистан и Ирак, тяхното присъствие е необходимо и в Европа. Мащабните предизвикателства и задачи доведоха до сериозни проблеми в бойната готовност – едва една трета от всички бригади на американската армия са готови за военни действия, заяви началникът на щаба, генерал Даниъл Елин пред The Heritage Foundation.

С това обаче проблемите в армията на САЩ не приключват. След края на Студената война броят на военнослужещите се е съкратил почти двойно – от 770 хил. до 481 хил. през 2001 г., като при това в плановете на властите е да уволнят от армията още 30 хил. души през следващите няколко години.

Елин отбелязва, че поради съкращения в бюджета е прекратена модернизацията на войсковите сили в американската армия. Близо сто хиляди военни не могат да бъдат изпратени в зони на бойни действия, затова реалната численост на армията на САЩ е около 380 хил., се казва още в статията. От тях 162 хил. са задействани във военни операции, а останалата част не могат ефективно да реагират на сериозни заплахи, заключава авторът.