Бен Ходжис: НАТО се нуждае от създаването на „военен Шенген“
Секция: СВЯТ
17 Юни 2016 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бен Ходжис: НАТО се нуждае от създаването на „военен Шенген“

/КРОСС/ Мащабните учения на НАТО „Анаконда“, които се проведоха в Полша, показаха необходимостта от създаването на „военна Шенгенска зона“, осигуряваща свободното движение на войските вътре в алианса. Това заяви днес командващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис по време на церемонията, отбелязваща края на ученията, предаде ТАСС.

„Необходима ни е военна Шенгенска зона, за да могат войските на алианса да се придвижват в рамките на НАТО в темпа на нарастващите заплахи“, заяви той, като подчерта, че военните от различните страни трябва и в бъдеще да продължат да работят над подобряването на сътрудничеството и разширяването на възможностите за движение на войските.

Ходжис даде висока оценка на провелите се в Полша учения на НАТО „Анаконда“. „Това бяха най-добрите учения за последните 30 години, в които съм участвал. Ние се развиваме и реализирахме всичко онова, което искаше да направи НАТО от момента на срещата на върха в Уелс“, посочи генералът.

По думите му „Анаконда“ са добър пример за подражание. „Ще помислим върху това в бъдеще да проведем ученията в друг регион на НАТО, може би в района на Черно море или в южната част на алианса“, каза Ходжис.