Р. Бъчварова: Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия
Секция: ПОЛИТИКА
17 Юни 2016 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Р. Бъчварова: Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия

/КРОСС/ Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти. Аргументите са свързани с отношенията и процесите, които текат в разговорите с Европейския съюз. Това заяви пред журналисти днес в Бургас министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Това споразумение трябваше да влезе в сила от 1 юни. Фактическото състояние в момента е такова, че ние имаме оформени документи за 200 мигранти, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. Отговор от турска страна в упоменатите срокове, обаче не е получен.

Ние сме планирали мерки, които бихме предприели, ако се промени ситуацията по българо-турската граница. Следим какво се случва, предприемаме не само оперативни, но и дипломатически мерки. Очакваме различни варианти, които могат да се случат - от най-леките до най-опасните. Надявам се, че въпреки, че турската страна няма да изпълни задълженията си по реадмисия, ще продължим да поддържаме добрите отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени драстично, заяви Бъчварова.