11 предприятия произвеждат само имитиращи млечни продукти
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юни 2016 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
11 предприятия произвеждат само имитиращи млечни продукти

/КРОСС/ Единадесет предприятия в България правят само имитиращи млечни продукти, съобщи в рамките на дискусия за качествата на сирената на пазара д-р Любомир Кулински, директор на "Надзор на пазара" в Българската агенция по безопасност на храните.

В България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи, даяви той. Агенцията съзнава че това е проблем, но растителните мазнини не са забранени, подчерта Кулински: БАБХ трябва да следи и да гарантира на потребителя, че той е правилно информиран чрез етикета на продукта. Ако българският потребител иска да си купи за 3.90 лв. имитиращ продукт с 35-45-50% палмово масло, нека да си го купи, но нека да е написано на етикета и да не се казва „сирене".

Потребителите не бива да бъдат диференцирани като бедни или вегани, а белегът по който да се третират е наличието на достатъчно информация, на базата на която те да могат да вземат информирано решение, подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов: Разкриването и забраната на нелоялната търговска практика е инструмент, който предпазва неограничен брой хора от това да бъдат заблудени, да не говорим - застрашени от някакви по-големи рискове, свързани със здравето и живота.

Данните за това колко от млечните продукти на пазара са имитиращи се разминават, стана ясно от изказването на Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Нека не обявяваме имитиращите продукти за безопасни, апелира той.

Незрялото сирене също не е безопасно - предупредиха производителите Богдан Борисов и Андрей Найденов. Професор Стефка Петкова от Центъра за опазване на общественото здраве попита как се контролират готовите храни с вложени млечни продукти - дали в баничките и пицитте, които ядат децата сиренето е истинско.

Българското сирене е любим хранителен продукт на нашия народ от векове. Не бива да допускаме заради определени интереси той да бъде компрометиран и отхвърлен от част от нашето население, защото има съмнения за неговото качество.