Производители поискаха задължителен стандарт за зреене на сиренето
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юни 2016 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Производители поискаха задължителен стандарт за зреене на сиренето

/КРОСС/ Като нелоялна конкуренция българските млекопреработватели определят липсата на задължителна маркировка в търговската мрежа на истинското саламурено сирене.

Според Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите (АМБ) в България, сега потребителят е заблуден с общото наименование „саламурено сирене". То е такова след задължителен 45-дневен период на зреене. Има обаче фирми, които чрез рязко повишаване на температурата на пастьоризация ускоряват срока на зреене. Това са известните „сирена трепачи". При тази технология в сиренето попадат суроватъчни белтъци, протеини, които имат хигроскопични свойство и поемат повече вода. На външен вид клиентът не може да разберете разликата. А освен технологията, разликата е и в състава, и в свойствата. Въздействието върху организма -също. Естествено бързо пастьоризираните са по-евтини от онези, които зреят по естествен начин. Именно еднаквото наименование, според Симеон Присадашки е нелоялна конкуренция.

На въпрос защо при кашкавалите не се прилагат тези „хитрини" от някои производители, представителят на АМБ отговори: „Защото кашкавалът не е бързооборотен продукт".