Фестивал на хвърчилата във Варна
Секция: Туризъм
05 Август 2016 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фестивал на хвърчилата във Варна

/КРОСС/ За четвърта поредна година стотици хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж на 13 и 14 август 2016 г.

Тази година Фестивал на хвърчилата - Варна се провежда с изключителната подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура". Датите не са избрани случайно - събитието ще подготви празненствата по случай Деня на Варна - 15 август, когато градът привлича многобройни гости от страната и чужбина.

"По своя характер фестивалът е международен - оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Турция, Холандия, Украйна, Румъния и др. Освен парад на хвърчилата, програмата включва конкурс за най-атрактивен модел, обучение на спортни хвърчила и авиомодели, както и състезание с различни летящи предмети." - сподели Юри Георгиев, организатор на фестивала. Съпътстващата програма на фестивала също е богата - представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници и арт ателиета, приятна музика и много други забавления.

В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна фотография "Въздушни чудеса - Варна 2016". Участниците в този пленер ще имат възможността да снимат събитията по време на фестивала, и най-вече демонстрациите на международните клубове, които ще покажат майсторките си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила. Селектирани фотоси от този пленер ще се включат в пътуваща изложба "Международен фестивал на хвърчилата - Варна 2016", която ще бъде показвана в различни градове.

Основен раганизатор на фестивала е Клуб „Асто - Въздушни чудеса", в партньорство със Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП), Клуб „Чайка" - Турция, СОК „Камчия", ОДК -Варна, радио Варна и много други приятели от Варна и района. Фестивалът подкрепя кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.