Рибата в Черно море изчезва
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2016 20:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рибата в Черно море изчезва

/КРОСС/ Само около една трета от рибата, продавана у нас, е уловена у нас. Дори в заведенията по морето не всички сервират черноморски миди и риба. Онова, което се предлага в магазините и ресторантите у нас е замразена или охладена риба, внос от Гърция. Това стана ясно от думите на Нестор Несторов, управител на заведение във Варна пред БНТ.

Поначало в Черно море през последните години се наблюдава намаляване на рибата. Това не е изолиран процес, който е характерен за нашите географски ширини, а е световен проблем. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала черноморската скумрия, а при останалите видове се наблюдава намаляване. Такова е положението при сафрида, трицоната, хамсията, калкана, барбуна и черноморската акула. Счита се, че основните причини за намаляването на рибата са две - от една страна е преуловът, а от друга е замърсяването, коментира директорът на Института по рибни ресурси гл. ас. д-р Елица Петрова. Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да намалява.

Така днес у нас сме принудени да внасяме риба. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията - от Норвегия, а пангасиусът - от Виетнам.

В момента в Черно море още ловят чернокоп, зарган и лефер. Особено търсен е калканът.

България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.