Янка Такева: От 1990 г. насам никой не направи промяна във ВУЗ-овете
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2016 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янка Такева: От 1990 г. насам никой не направи промяна във ВУЗ-овете

/КРОСС/От 1990 година до днес никой не посмя да направи промяна във висшите учебни заведения по обясними причини. Това коментира в интервю за Агенция „Фокус" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по темата за проблемите в областта на висшето образование в България.

„Реформи единствено, и то неудачни, се правеха в средното образование и затова имаме изключително много дефицити. Висшето училище никой не го попита защо не променят учебните планове и програми, защо не въвеждат нови специалности, нужни на пазара на труда, защо имаме професори, които пътуват непрекъснато от един университет в друг, за да може вторият, третият или петият да бъде легитимен и да отговаря на изискванията за това колко хабилитирани преподаватели преподават в тях", коментира Такева. Според него никой не се опитал да измери качеството на учебно-практическата дейност на студентите.

„Всички тези неща са един добър оазис висшите училища под флага на своята си автономност да запазват учебните си планове и програми такива, каквито са от 1995-1997 година", допълни Такева и уточни, че студентите са като учениците.

„Когато има завършващи випуски, които са по 63 000 или 86 000, тогава безспорно се наблюдава увеличаване на студентите. Но когато има един випуск, който е завършил с 53 000, студентите няма да достигнат за брой висши учебни заведения в България", допълни тя. Според нея това е така, защото от тези 53 000, около 18 000 заминават и захранват най-авторитетните университети в Европа и света, което означава, че българската образователна система до 12 клас е изключително добра.