/КРОСС/Натуралният оцет има безспорни вкусови данни, ползи за организма, лечебни и диетични свойства. Според Закона за виното и спиртните напитки той трябва да бъде произвеждан по натурален път, от биологична суровина чрез ферментация на вино, плодове и етилов алкохол от земеделски произход. Пазарът обаче е пълен с ментета, заместители, фалшиви продукти и имитации на овкусителя. Те съдържат синтетични вещества - оцетна киселина, различни оцветители, ароматизатори и стабилизатори - суровини които често са отпадъчни от производството на петролни продукти. Освен, че са изключително нездравословни, те често са и опасни за здравето, поради наличието в състава си на Е260 - синтетична оцетна киселина, която може да доведе до алергични реакции, натравяния и стомашно-чревни неразположения. Изключително опасни са за хората със заболявания на стомаха и храносмилателната система - язви, гастрити, колити, киселини.
От Националната лозаро-винарска камара предлагат законодателя да създаде регулативна рамка, по която клиентът да може лесно да различава натуралния продукт от вредния и опасен дубликат. „Всички имитиращи продукти трябва ясно да бъдат разграничени от натуралните - и като означаване в търговските документи, и като ясно и разбираемо за крайния потребител етикетиране, и като разположение в точките на продажба, и като рекламни послания", коментира Радослав Радев, председател на камарата. „Моят съвет е хората много внимателно да четат етикетите на всички продукти, които визуално напомнят оцет. Заместителите обикновено са означени като подкислител, кисела подправка или нещо подобно, но много често недобросъвестни производители поставят на етикета наименованието оцет, оцетен или други производни думи. Трябва внимателно да се чете съдържанието на продукта", категоричен е той.
Според НЛВК най-важно е да има постоянен контрол както в производствените помещения, така и в точките на продажба на оцет. Самите купувачи също трябва да бъдат изключително активни и при най-малкото съмнение да се обръщат към компетентните органи - Комисия за защита на потребителите и Агенция по безопасност на храните. Радев предлага оцетите - менте да бъдат разполагани на отделен щанд от оригиналните в търговската мрежа. Така ще бъдат лесно отличими и няма да заблуждават потребителя за качеството на продукта. Подобно разделение вече е наложено за млечните продуктите от животински и растителни мазнини.