Изложба представя българския принос към съвременната наука и технологиите
Секция: КУЛТУРА
11 Август 2016 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба представя българския принос към съвременната наука и технологиите

/КРОСС/Постиженията на български учени и наши научни колективи със значим принос към съвременната наука и за развитието на технологиите са „разказани" в изложба, която може да бъде видяна до 25 август в градинка „Кристал". Експозицията е част от проекта "Българският принос в световната наука" на екипа на Наука OFFNews и списание "Българска наука", подкрепен от Мтел.

В 28 табла са представени снимки на български учени и интересни факти за техни открития в областта на физиката, математиката, астрономията, биологията и други природни науки. Посетителите на изложбата ще научат, че основна част от строежа на най-големия реактор за термоядрен синтез се ръководи от млада българка, че в проекта за Големия адронен колайдер работи група наши физици, които имат съществена роля в експериментите, че към Марс лети и българска апаратура, както и още много любопитна информация, която ни запознава със забележителната роля на нашите сънародници в съвременната наука.

Историите, свързани с постиженията на българските учени, продължават и в страниците на Наука OFFNews като част от усилията на екипа да покаже, че българският принос далеч не свършва с киселото мляко и Джон Атанасов. В поредица от статии и интервюта до края на годината сайтът ще ни запознава с изтъкнати учени и изобретатели, за да докаже, че както в Англия физикът Стивън Хокинг е не по-малко популярен от футболиста Дейвид Бекъм, така и у нас учените заслужават подобаващо обществено внимание.

Мтел подкрепя проекта в контекста на усилията си да привлече интерес към темите, свързани с начина, по който технологиите, иновациите и науката влияят върху начина ни на живот и го променят, както и с приноса им за развитието на икономиката и обществото не само в България, но и по света. Именно тези теми са във фокуса на журналистическия конкурс Mtel Media Masters, който телекомът инициира от 2010 година насам. В момента тече шестото издание на надпреварата и всички журналисти от електронни, печатни и интернет медии, както и такива на свободна практика, могат да кандидатстват до 30 септември 2016 година.