Медицинският университет отново ще бъде домакин на "Нощ на учените"
Секция: Наука
14 Август 2016 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медицинският университет отново ще бъде домакин на "Нощ на учените"

/КРОСС/ За поредна година в Медицински университет-Пловдив ще се проведе Нощ на учените. Събитието ще се състои на 30 септември и ще събере учени, студенти, ученици и гражданите на Пловдив в една неповторима и споделена емоция. Тази година тя е под надслов „Среща на медицината с археологията" и за първи път ще е двуезична, за да даде равен достъп на българските и англоезичните студенти.
„Наши гости ще са директори на музеи, археолози и наши преподаватели, които ще представят любопитни факти и артефакти от медицинската традиция на територията на Пловдив през вековете. Предвиждаме куиз и специална награда за отбора победител. Кулинарният благотворителен базар ще представи интернационална кухня , а събраните средства ще са за подкрепа на археологичска експедиция в града", заяви зам.-ректорът по „Научна дейност" проф. д-р Виктория Сарафян.
Тя подчерта, че научната дейност в Университета е организирана така, че следва приоритетните направления, приети от Академичния съвет, но в същото време стимулира и креативността и индивидуалните виждания на изследователските колективи. Наукометрично, публикационната активност на академичния състав по отношение брой импактфакторни публикации и цитирания нараства всяка следваща година, но има още много да се желае относно ангажираността на всички преподаватели и докторанти.
„Факт е, че високата активност е резултат от работата на определен брой учени, които произвеждат висококачествена научна продукция. Желанието ни е този брой да нараства и младите колеги да следват добрия пример. Приоритетни направления, които се развиват динамично, са персонализираната медицина и молекулната генетика, ендоскопската и миниинвазивна хирургия, образната диагностика, транслационната невронаука и др.", каза още проф. Сарафян.
На въпроса дали студентите проявяват интерес към научната дейност или по-скоро гледат да научат материала, който е залегнал в учебния план, тя отговори така:
В Медицински университет-Пловдив има голям брой млади хора с широки интереси и мотивация за научна работа, като задача на преподавателите е да запалят искрицата на критичното мислене и креативност и да помогнат на тези, които искат и могат да се развиват.
„Зад тази мисия стоят много колеги, които всеотдайно работят с кръжочници. Специална благодарност изказвам на ръководителите на кръжоците по специална хирургия, ревматология, ендокринология, орална патология, микробиология и по още доста дисциплини. Благодарение на примера и заразителния ентусиазъм и професионализъм на нашите преподаватели младите хора научават много нови неща, а някои дори избират бъдещата си специалност, вдъхновени от добрия пример", отбеляза заместник-ректорът по „Научна дейност" проф. д-р Виктория Сарафян.
Плановете за новата учебна година са да продължи развитието на Докторантското училище и да се подкрепят младите хора.
„Те винаги са били наш приоритет. Ще продължаваме да укрепваме проектната дейност и интердисциплинарната научна активност. Разширяването на националните и международни научни колективи са също важна насока, която следваме. От сърце желая на колегите си здраве, вдъхновение и удовлетворение от това, което правят", каза още проф. Сарафян.