Преподаватели от УХТ ще въведат любознателните в тайните на хранителната наука
Секция: Наука
30 Септември 2016 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преподаватели от УХТ ще въведат любознателните в тайните на хранителната наука

/КРОСС/ Университетът по хранителни технологии като водещ образователен и научен център тази вечер ще е домакин на 10-то издание на Европейската нощ на учените. По традиция преподаватели, докторанти и студенти от престижния ВУЗ канят колеги и гости на града да участват в инициативата, която тази година ще бъде изпъстрена с много успоредно протичащи ме¬ро¬приятия. „Европейската нощ на учените" е мега събитие по проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската ко¬ми¬сия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020", ко¬ето се случва в последния петък на месец септември, едновременно в сто¬ти¬ци градове в Европа и по света. В тази нощ университетите и научните ин¬ститути отварят врати и организи¬рат събития за широката общественост. В България ще се включат 14 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен.. 

Тази година за първи път акцент в Европейската нощ на учените ще са бобовите и житни култури. От тях ще бъдат приготвяни тестени, сладкарски и кулинарни изделия. За първи път са предвидени занимания и за децата. Те ще бъдат включени в научни фокуси, експерименти и ще участват в конкурс за най-добра рисунка със семена от житни и бобови култури на тема „Ролята на науката в живота" или „Науката магнетична и забавна".
Преподаватели от УХТ ще въведат любознателните в тайните на хранителната наука. Ще покажат как лесно може да се открие дали в предлаганата храна се съдържат несвойствени за нея добавки и хранителни вещества. Ще има интерактивно представяне и дискусии на изследвания на научни колективи от УХТ и запознаване с научно-приложни разработки, свързани с функционалните свойства на зърнени и бобови храни, традиционни и иновативни изделия. Ще се дегустират нови продукти и представят здравословните им свойства. Гостите на събитието ще опитат и интернационални ястия, специално приготвени за събитието.
Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн Кольо Динков ще открие Европейската нощ на учените в 17 часа в аула „Милен Бешков".
Участници и партньори на инициативата са: Център за изследвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология - БАН, Варна; Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Национален политехнически музей; Технически университет - София; Технически университет - Варна; Технически университет - Габрово; Университет за хранителни технологии - Пловдив; Регионален исторически музей - Плевен; Медицински университет - Плевен; Софийски университет; Югозападен университет "Неофит Рилски"; Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас; Асоциацията на младите полярни изследователи; Български географски портал - Географ.БГ; Център за забавна математика; Музейко; Музей на текстилната индустрия - Сливен; Исторически музей - Котел; Природонаучен музей - Котел; НАО - Рожен.