/КРОСС/България е изнесла лавандулово масло за 10 млн. евро през 2015 г., като страната ни заедно с Франция формират 2/3 от експорта на ЕС. Това показват данните от „Производството на лавандула в България - анализ на пазара и перспективите" на „ИнтелиАгро".
Основен вносител на лавандулово масло са Франция и Германия. Ключови пазари са също САЩ и Швейцария. По-малки количества се изнасят за страни от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.
Интересът в България нараства и след 2008 г. площите се увеличават над три пъти. Интензивно е създаването на насаждения между 2012 и 2015 г., когато общите площи доближават 7000 ха.
По оценки на бранша в България се произвеждат 200-250 т лавандулово масло, което почти изцяло се изнася. В същото време вътрешното потребление има по-скоро допълваща роля, а продажбите на дребно са символични.