Татяна Дончева: Ще дадем кураж на България
Секция: ПОЛИТИКА
09 Октомври 2016 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Татяна Дончева: Ще дадем кураж на България

/КРОСС/България има нужда само от едно - да бъде обичана! Това послание отправи кандидат-президентът на Коалиция „Движение 21 - НДСВ" с номер 12 в бюлетината Татяна Дончева по време на откриването на предизборната си кампания снощи сред разкопките на древна Сердика - точно между Президентството, Министерски съвет и Парламента.

„Ние не сме избрали случайно това място. Виждате как в него се оглеждат сградите на  властта, стоейки на древната римска улица. Тук са се намирали софийските терми, където някога са се родили християнските идеи, защото трябвало вода за ритуала. А там в дъното е църквата „Света Петка Самарджийска", където някои казват, че са погребани костите на Апостола. Когато Апостола тръгнал към бесилото, му завели свещеник, който с мъка преглъщал и не можел да отслужи прощалния ритуал. Левски му казал: „Отче, няма нужда! Аз съм направил всичко за България и не се нуждая от никакво опрощение, дори от Господ." Неговите сподвижници гледали отдалеч, пълни с отчаяние и безнадеждност. Левски стоял в далечината и казал: „Аз тръгвам сега сам, но утре след мен ще вървят хиляди".

„Помнете, че България е имала и по-тежки дни и в тези най-тежки дни отчаянието и безнадежността са родили куража, който след няколко години е смаял света. От това има днес българският народ нужда - от кураж, че ще се справи. И ние сме сигурни, че ще му дадем този кураж, защото армията на духа е най-силното оръжие", каза Татяна Дончева.

Кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов заяви, че подкрепя Татяна Дончева заради смелостта й. "През годините тя се наложи като най-честния и най-твърд политик на българската политическа сцена. Нашият противник са безобразията, която кликата на Винету и Пеевски сътвориха в нашата държава. През последните години Татяна доказа, че има непоклатим кураж, дързост, решимост и издръжливост. Историята показва, че побеждава този, който издържи още един рунд - ние ще издържим този рунд", подчерта Спасов.

Татяна Дончева изсвири на цигулка Химна на България и „Хубава си моя горо". Дани Милев изпълни арията „Nessun Dorma" („Никой да не спи") от „Турандот". Двамата кандидати Дончева и Спасов представиха на голям екран кратък филм  с основните си послания. Централно място в тях те отреждат на обвързаността между политическа система и съдебна власт. За да се прекъснат тези зависимости, те предлагат главният прокурор да бъде назначаван от президента на републиката.  "Подобна промяна може да бъде прокарана само от решителен и отговорен президент", смята Дончева. 

Запис от откриването на кампанията е публикуван на Фейсбук страницата на кандидата за президент Татяна Дончева: https://www.facebook.com/Doncheva.Tatiana/videos/650840225092863/