Павел Лефтеров стана шампион в немския автомобилен шампионат!
Секция: СПОРТ
09 Октомври 2016 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Павел Лефтеров стана шампион в немския автомобилен шампионат!

/КРОСС/Изгряващата звезда на българския автомобилен спорт Павел Лефтеров триумфира с шампионската титла в немския автомобилен шампионат. Той приключва втория си сезон с първо място в генералното класиране в сериите DTC (Deutscher Tourenwagen Cup) в клас Production 2.0, след като спечели на пистата „Спа" в Белгия.

За първи път в историята български пилот участва в немския шампионат DTC. Павел Лефтеров се включи в него в четвъртия му кръг през юни, след като получи покана от отбора на Konrad-Motorsport да се състезава с автомобил Volkswagen Scirocco R. Още след първото си участие на пистата „Ошерслебен" през юни Павел Лефтеров показа класата си и направи категорична заявка за спечелване на шампионата. Той стана втори в първото състезание, а след края на второто българският химн ознаменува първата му победа в DTC. Последваха две втори места на Redbull Ring през юни. В разгара на лятото, по време на седмия кръг на „Нюрбургринг" , той окончателно спечели сърцата на феновете! Това беше най-зрелищното му състезание - след като го завъртяха и остана последен, българинът се бори до края и спечели, отвявайки основния си конкурент Матиас Мейер на домашната му писта.

Завършекът на сезона бе в Белгия - на пистата „Золдер" през септември, където Павел записа две победи по пътя към шампионската титла, и на „Спа" през октомври. А именно на любимата на Лефтеров „Спа" дойде и големият му триумф. След като през 2015 г. точно на тази писта Павел Лефтеров спечели две пълни двойни победи в два европейски шампионата (European GT4 Series и EuroSeries by Nova Race), сега феновете по трибуните отново слушаха българския химн.

С победата в сериите DTC Павел Лефтеров приключи сезон 2016, продължавайки възходящото си развитие след вицешампионските си европейски титли от дебютната 2015 година. Продължава и подготовката си, за да радва любителите на автомобилния спорт и да прославя България и през 2017-а.

„Усещането е страхотно. Много съм щастлив да занеса шампионската купа в България. Беше тежка битка с конкурентите ми през сезона, имаше някои много запомнящи се състезания. За кратко ще отбележа успеха в България, но веднага стартира подготовката ми за нови сезон, в който имам още по-големи планове", заяви след триумфа си новата звезда на автомобилизма ни.

Шампионът Лефтеров се прибира в България утре (10 октомври) в 15,45 часа с полет от Германия. Той ще бъде посрещнат на ВИП-а на летище София от заместник министъра на спорта Асен Марков, президента на Българската федерация по автомобилен спорт Владимир Илиев и легендата на автомобилния ни спорт Илия Чубриков.