„Салон на галериите" събира най-добрите български и европейски творци в НДК
Секция: КУЛТУРА
12 Октомври 2016 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Салон на галериите" събира най-добрите български и европейски творци в НДК

/КРОСС/ Третото издание на „Салон на галериите", продуциран от НДК, ще представи едни от най-добрите български и европейски творци. След огромния интерес на първите две издания, форумът придоби международни размери, като тази година за първи път ще има участници от Виена Базел и Братислава, както и десетки частни галерии от София и страната.

Галериите от Виена, които ще се включат с част от своите колекции са „Гершон-Виена" и „Вива Арт".

„Гершон-Виена" е нова галерия, създадена от проф. Джорж Лукс и Алекс Фогел. Проф. Лукс е бил куратор на българския павилион на Венецианското бианале през 2011. В София галерията ще представи съвременни автори като Хайнц Петер Колер и Фредерик Паяк.

„Вива Арт" e бързо развиваща се галерия, създадена през 2013 г., която залага на популяризиране на съвременното изкуство от Централна и Югоизточна Европа. В София артдиректорът й Велина Илева ще представи творчеството на Искрен Илиев, Юлия Халузова и Юри Кочица.


Една от най-престижните словашки галерии „Роман Фечик галерия" също се включва в „Салона на галериите", заедно с Радостина Доганова - съвременен български автор в областта на живописта, която живее в Братислава. В НДК галерията ще участва с работи на Стоимен Стоилов, Цанко Панов, Захари Каменов, Румен Скорчев, Стоян Цанев, Георги Трифонов.

Швейцарската галерия „АМ Галерия за съвременно изкуство", Бaзел е създадена от артиста Албена Михайлова. Тя ще покаже произведения на Петър Господинов - живопис, Вера Излер - фотография, Томас Хайман живопис, Реинхард Манц-видео, Саша Алекса - инсталации, Беат Пресер, фотография.

Българските галерии в Салона са от София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Ловеч и ще представят творците и направленията в изобразителното изкуство, които са ги вълнували през изминалата година. Ще видим произведения на автори като: Магда Абазова, Георги Божилов, Димитър Казаков, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Рада Цанкова и много други.

Не на последно място ще бъдат показани колекциите от холандска живопис от XVII и XVIII век на галерия Униарт, както и графичната колекция на Ателие-колекция на Светлин Русев с шедьоври на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц.

Тазгодишното издание ще започне на 20 и ще продължи 24 октомври 2016 г. в Зала 3.