За първи път в България “Петрушка” и “Жар-птица”
Секция: КУЛТУРА
12 Октомври 2016 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път в България “Петрушка” и “Жар-птица”

/КРОСС/ На 14, 15 и 16 октомври Софийската опера и балет представя за първи път в България двата едноактни балета по музика на Игор Стравински – “Петрушка” и “Жар-птица”, част от легендарните Руски сезони в Париж (1909-1929).

Постановчикът Андрис Лиепа оценява стореното от него като “реставрация” на оригиналната постановка по хореографията на Михаил Фокин. В началото на 90-те на миналото столетие Лиепа открива в Библиотека “Луначарски” оригинални записки, ескизи и скици от Фокин по постановките в “Гранд опера” от 1910-1911.


С подкрепата на “Дягилев Център” в Москва световноизвестният хореограф извършва немислимото – съживява 80 години по-късно оригиналните постановки и ги поставя на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург през 1993. Проектът под наслов “Завръщането на “Жар-птица” е филмиран от Мосфилм в съпровод на оркестъра на Болшой театър в Москва.

През 2003 г. компанията “Юнивърсъл” издава DVD с тези записи, което промотира заедно с най-новите албуми на Лучано Павароти и Андреа Бочели.

Софийската постановка е сред малкото, в които публиката вижда оригиналната сценография на Наталия Гончарова и костюмите на артистите, във вида в който те превземат Париж преди повече от век. Запазена и напълно възстановена е и оригиналната хореография, което прави двете заглавия уникални. Според Лиепа, спектаклите са подходящи за деца и възрастни. Децата виждат в тях оживели приказки, възрастните се докосват до магията на Руските сезони в Париж.

Премиерните спектакли са на 14 и 15.10 от 19.00 ч. и на 16.10 от 16.00 ч.

Билети на касата на Софийска опера и балет или on-line  www.operasofia.bg/

Участва целият състав на балета на Софийската опера. Диригент: Григор Паликаров.