БАБХ изтегли от търговската мрежа над 8000 бутилки заместител на оцет със заблуждаващи етикети
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2016 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ изтегли от търговската мрежа над 8000 бутилки заместител на оцет със заблуждаващи етикети

/КРОСС/Българската агенция по безопасност на храните изтегли от търговската мрежа 8269 бутилки заместители на оцета, равняващи се на над 6000 литра. Стартиралите засилени проверки в обектите за производство и търговия с оцетни заместители се извършват по време на сезона за приготвяне на зимнина.

Асоциация „Активни потребители" сигнализира в началото на сезона, че сред най-честите нелоялни търговски практики са: думата „консервиране" в етикета на имитиращия продукт, показване на грозде, зеленчуци и туршии, надпис „оцет" върху ценови етикети, подреждането на оцета и фалшивите стоки на един и същи ред, което създава усещането у купувача, че са продукти с еднакво добро качество. Оцетните имитации са създадени по изцяло химичен път и са субпродукт на петролната промишленост. На тях пише всякакви имена като „кисел продукт", „оцетен заместител", „подкислител" и задължителното „за консервиране". Те обаче нямат такова свойство и са напълно негодни за туршиите, потвърждават от Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по лозата и виното.

Направени са общо 1259 проверки, 29 са в производствени предприятия, 95 в складове за търговия на едро и 1135 в обекти за търговия на дребно, в това число и големи търговски вериги и квартални магазини на територията на цялата страна.

При една от проверките, на производител на кисел продукт е издадено предписание за преетикетиране на 4320 бутилки от 700 милилитра и 120 от 3 литра. Те са били със заблуждаваща етикетировка „Подкислител с аромат на ябълка", с картинно изображение на зелена ябълка, което е в разрез със законодателството и подвежда потребителя. Останалите спрени от реализация количества са на различни производители, а несъответствията са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения, картинни изображения и текстове, с които потребителите се поставят в заблуда.

Инспекторите са констатирали несъответствие, при което винен оцет е етикетиран с обозначение „100 % натурален" и киселинността не е посочена с процентното количество на оцетната киселина, а е посочена в „Алк. % vol". По този начин се подвеждат потребителите, като не се посочва коректна информация за киселинността на продукта.

Установено е и нарушение в етикетирането на кисел продукт, с вложен серен диоксид, с непосочени съставки и недопустима претенция за наличие на витамин С „Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С". На производителя е издадено предписание за изтегляне на количествата от търговската мрежа, за което ще бъде извършена последваща проверка за извършените действия.

Полезно за потребителя:

За продукти с наименование „Винен оцет", следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното. За тези с наименования „Ябълков оцет", „Плодов оцет", да са произведени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 % (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л. ). На плодовите оцети - минимум 4,5 %.

Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.