Вила Ямбол с най-добрата реколта червено грозде
Секция: ИКОНОМИКА
21 Октомври 2016 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вила Ямбол с най-добрата реколта червено грозде

/КРОСС/ Тазгодишната реколта грозде в ямболско е с първокачествени показатели, потвърдиха технолозите на изба Вила Ямбол, която е един от най-големите преработватели на грозде у нас. Такава богата реколта в България не е имало от 2003 г. насам, особено от червените сортове - мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, каберне фран и пети вердо, коментира изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов. Заради условия за зреене на множество сортове, гроздоберът дори все още не е приключили, но до две-три седмици ще успеем, добавя Аврамов.

Вила Ямбол управлява над 10 000 дка лозови масиви в южна България. Основна част от реколтата и тази година ще е от собствени лозя на избата. Останалите ще са закупени от дългогодишни големи и малки лозови стопанства от други плодородни региони на страната, които избата ежегодно подпомага като част от партньорската си политика. Регионът на Ямбол е известен със своите традиции във винопоризводството, датиращи от древните траки. Почвените и климатични особености предразполагат за отлични показатели на вината, поради което този край се е наложил и като характерен винарски регион не само у нас, но и по света. Поради наличието на условия за зреене на множество сортове, гроздоберът там все още е в ход. Очаква се в първите седмици на ноември да приключи. Към момента от Вила Ямбол споделят, че са определили 7 милиона килограма качествено грозде за винената си реколта, всичко друго, което съберат или изкупят до края на кампанията ще бъде вложено в дестилати. Голям част от винените и мускатовите дестилати пък ще бъдат вложени в известните на всички ямболски ракии - Ямболска гроздова, Стралджанска мускатова и новата Стралджанска Прим.

Вината от новата реколта ще са готови в началото на декември, а в началото на 2017-та ще са на пазара под познатата марка Villa Yambol. А през пролетта на 2017-та избата ще пусне под нова марка и серия вина от висок клас. Гроздето за тях от началото на гроздоберната кампания се бере и обработва ръчно. Те ще са произведени във винарната за микровинификация на Вила Ямбол с капацитет от 170 000 литра вино или 340 000 килограма грозде.