ЕП иска да бори сърдечните болести с ограничение на трансмазнините в храните
Секция: СВЯТ
26 Октомври 2016 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕП иска да бори сърдечните болести с ограничение на трансмазнините в храните

/КРОСС/Задължителни ограничения за промишлено произведените трансмастни киселини, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите трябва да бъдат поставени от Европейския съюз. Това е записано в резолюция, която е гласувана от евродепутатите, съобщават от Европейската комисия.

Трансмастните киселини са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.

Мерките за етикетиране не са достатъчни. До този извод са стигнали евродепутатите въз основа на факта, че само един от трима потребители в Европейския съюз знае какво са трансмастни киселини. Затова евродепутатите смятат, че ЕК трябва да предложи промишленото съдържание на трансмастни киселини в храните да бъде законово ограничено. Това трябвало да стане възможно най-скоро, по възможност в рамките на две години.

Налице били доказателства, че законовите ограничения в Дания например са успешни. Значително бил намалял броят на смъртните случаи в страната вследствие на сърдечно-съдови заболявания. На национално ниво през 2003 г. била въведена граница от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.

От Еврокомисията уточняват, че обикновено трансмазнините се използват в евтини храни. Това означава, че на най-голям риск от храните с високо съдържание на трансмастните киселини са изложени хората с ниски доходи.

586 евродепутати в Европейския парламент (ЕП) са дали гласа си "за" приемането на резолюцията. "Против" са били 19, а "въздържали се" - 38.

Съдържащите се в храните трансмастни киселини са ненасителни мазнини, които са получени от преживни животни. Те се съдържат в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенирани растителни масла. Употребата им повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Около 660 000 смъртни случая на година в ЕС са вследствие на коронарна болест на сърцето. Това представлява около 14 % от общата смъртност. Трансмастните киселини са рисков фактор за развитието й.

Първата държава членка на ЕС ограничила със закон трансмазнини в масла и мазнини е Дания. Тя е последвана от Австрия, Унгария и Латвия. Доброволни мерки са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Обединеното Кралство и Гърция. В България, Малта, Словакия, Обединеното Кралство и Финландия са издадени национални препоръки за консумацията на трансмастни киселини.