Тиквата е сред най-полезните храни
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Октомври 2016 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тиквата е сред най-полезните храни

/КРОСС/ Тиквата е една от най-полезните храни и трябва да е постоянно на трапезите ни, а не само на Хелоуин. Тя е диетична, помага на очите, сърцето и кожата, съдържа много антиоксиданти и витамини, повишава настроението, съобщи в. "Дейли мейл". Тиквата съдържа малко калории, а вкусът й е отличен. Тя е много засищаща, защото съдържа много фибри и затова е отлична за всички, спазващи диета, изтъква диетоложката Касандра Барнс.

Тъй като е богата на бета-каротин, които се преобразува във витамин А, а след това в ретинол, тя е много полезна за очите и забавя дегенеративните очни заболявания. Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчвана доза от витамин А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са много важни и за здравината на кожата.

Антиоксидантите в тиквата и семките й имат защитен ефект за цялото тяло, включително за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите помагат за сваляне на холестерола. За максимален ефект, след като свърши сезона на тиквата, може да поръсваме салатите си с тиквени семки. Витамините А и С, които са в изобилие в тиквата, са много важни за здравата имунна система. Затова тя е отлично средство срещу зимните вируси.

В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол - форма на витамин Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак. Магнезият в тиквата е като транквилизант и може да намали проявата на депресивни симптоми. Тиквените семки са един от най-добрите му източници, подчерта Касандра Барнс.