/КРОСС/Есента е не само съвкупност от красиви цветове, тя е ухание. Друго, което обичаме да хапваме често есенно време освен тиквата, са кестените. Те са ценена храна в много култури. Култивирани са преди повече от 6000 години. Редовната им консумация може да помогне за подобряване на здравословното състояние. Вижте 5 причини да ги хапвате по-често.
Полезни са за храносмилането
Вкусните кестени са богати на фибри, както разтворими, така и неразтворими. Разтворимите помагат естествено да се намали холестеролът и да се стабилизират нивата на кръвната захар. От друга страна неразтворимите фибри подпомагат изхождането и по този начин намаляват риска от появата на запек. В 100 г печени кестени се съдържат около 6 г от полезните фибри.
По-здрави кости
Кестените са богати и на мед, микроелемент, който е важен за здравето на костната система, но също така има важна роля при образуването на червени кръвни клетки, както и при укрепването на имунната система.